• România are un satelit funcțional pe orbită. ROM-2 a urmat o călătorie de zece zile în jurul Pământului, la o altitudine de 540 de km.
  • Satelitul ROM-2 este proiectat și construit de un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București.
  • În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s.

România are un satelit funcțional pe orbită. ROM-2, satelitul proiectat și construit de un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București, a ajuns pe orbită pe 12 iunie, ora 9.35 pm (UTC). După 1h 20m, de pe a doua treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins modulul ION al companiei D-Orbit, pe care se afla, alături de alți sateliți, ROM-2.

 A urmat o călătorie de zece zile în jurul Pământului, la o altitudine de 540 de km, cu o viteză medie de 27 500 de km pe oră. Joi, 22 iunie, la ora 12.10 UTC, din deployer-ul Alba Orbital, montat pe modulul ION, ROM-2 a fost eliberat pe orbită. O cameră montată pe modul a înregistrat plecarea satelitului românesc. În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s.

Imediat după ce a ieșit din deployer, ROM-2 și-a deschis antena și a început să transmită date despre voltaj, amperaj și temperatura bateriei, confirmându-și existența și funcționalitatea. Aceste date au fost recepționate de peste 200 de stații radioamatori din România și din întreaga lume.

Recomandări

ALEGERI 2024
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
DECLARAȚIILE LIDERULUI AUR
TRUMP ȘI BIDEN FAC ECHIPĂ
STORM SHADOW UCIDE
BERT LOVEȘTE UK

Ce misiune are ROM-2

ROM-2 s-a aflat la bordul rachetei Falcon 9 care a decolat, potrivit anunțului SpaceX, la 0:30 ora României, de la baza spațială din Vandenberg, California.

Proiectat și construit de elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid și integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului.

Este echipat cu o cameră de 2 megapixeli și cu senzori care vor culege date din spațiu, din atmosfera terestră și de la suprafața Pământului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 a așteptat la bordul ei între 7 și 14 zile până când a fost eliberat în spațiu, pentru că au prioritate sateliții mari și cei militari.

În zilele care urmează, imediat ce își va aduce bateria la parametri optimi, ROM-2 va reîncepe să transmită date, în special imagini ale Pământului.

Citește și