• Aprovizionarea spațială a cunoscut o evoluție odată cu rachetele reutilizabile de la SpaceX.
  • Astronauții americani au avut parte de un meniu special de Ziua Recunoștinței.
  • Principiul alimentelor a rămas același: produsul este gătit proaspăt, congelat, apoi vidat.

Ziua Recunoștinței ajunge și în spațiu. Cei de la NASA au postat meniul de care au avut parte astronauții. Portocale, mere, roșii cherry, morcovi, dar și pui și chiar cafea Starbucks și asta nu este tot. Membrii echipajului au avut parte și de diferite sortimente de brânză, dar lucrurile nu au fost mereu așa.

Alimentația astronauților s-a diversificat odată cu evoluția tehnologiei, unde compania lui Elon Musk a avut un rol important: rachetele reutilizabile. NASA a trimis în această lună aproximativ 2.500 de kilograme provizii la bordul unei nave spațiale SpaceX Dragon, fără echipaj. Astfel, astronauții își pot începe ziua cu un cappucino.

Dacă te întrebi cum arăta alimentația la bordul unei nave spațiale, Dumitru Prunariu îți explică.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

„Alimentația este un element important în activitatea și viața astronauților la bordul navei cosmice și stației orbitale. În spațiul cosmic, pe fiecare pachet scria ce cantitate de apă și la ce temperatură să introducem. Cea mai mare parte a produselor pe care le folosim în spațiul cosmic ajung sub formă liofinizată. Produsul este gătit proaspăt, introdus în congelator, apoi în vid și sunt, pur și simplu, evaporate toate particulele de apă din el”, a declarat cosmonautul Dumitru Prunariu.

Tehnologia a avansat, iar procesul de aprovizionare s-a dezvoltat considerabil. „Principiile de pregătire a hranei cosmice sunt aceleași. Dar, de data ceasta, cu multele nave de transport. Astronauților de la bordul stației cosmice internaționale li se trimit și produse proaspete: fructem legume care sunt foarte dorite acolo. Și aduc un plus de minerale, de vitamine în activitatea și consumul efectiv al astronauților. Pe atunci, în perioada aceea, nu aveam fructe și legume proaspete la bordul stației orbitale. Era mai greu să fie trimise”, a explicat cosmonautul Dumitru Prunariu.

Citește și