• Tehnologia A.I. reînvie persoanele dragi pierdute.
  • Efectele asupra sănătății mintale pot duce la depresie sau psihoză.
  • Psihologii recomandă supravegherea umană în utilizarea tehnologiei.

Imaginează-ți că nu trebuie să-ți iei adio de la cei dragi. Tehnologia A.I. va face posibil acest lucru, chiar și după deces, dar psihologii spun că efectele pot fi negative, pe termen lung.

Cum funcționează tehnologia AI în reînvierea celor decedați?

Atunci când Kim Kardashian își sărbătorea vârsta de 40 de ani, soțul ei de atunci, Kanye West, i-a dăruit o hologramă a tatălui ei decedat, Robert Kardashian.
Kim a reacționat cu surprindere și bucurie la apariția virtuală a tatălui ei la petrecerea ei de naștere.


Acum tehnologia A.I. folosește conținut digital, cum ar fi fotografii și videoclipuri, pentru a crea reprezentări virtuale interactive ale persoanelor decedate. Această inovație, cunoscută sub numele de ghostbots, permite conversații care par umane, datorită avansărilor în chatbots precum ChatGPT și utilizarea tehnologiei deep fake.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Care sunt beneficiile și riscurile utilizării ghostbots?


Pe de o parte, ghostbots pot oferi confort celor în doliu, permițându-le să reconecteze cu persoanele pierdute. Totuși, asemănarea lor izbitoare cu cei dragi poate avea efecte negative, afectând procesul de doliu. Există riscuri legate de sănătatea mintală, cum ar fi confuzia, stresul, depresia și chiar psihoza, precum și posibilitatea ca aceste AI-uri să ofere sfaturi greșite sau să facă remarci nepotrivite.
Cercetările sugerează că deathbots ar trebui să fie folosiți doar ca ajutor temporar pentru doliu, pentru a evita dependența emoțională potențial dăunătoare de tehnologie.

Cum gestionăm impactul tehnologiei A.I. asupra doliului?

Este esențial să abordăm cu prudență utilizarea tehnologiei AI în procesul de doliu. Psihoanalistul Sigmund Freud subliniază dificultățile adăugate în doliu, referindu-se la „melancolie” sau „doliu complicat”.

Tehnologia A.I., fără supraveghere umană adecvată, poate agrava aceste dificultăți. De asemenea, este important să recunoaștem rolul uitării ca parte sănătoasă a doliului, găsind modalități noi și semnificative de a ne aminti de cei dragi.


Ghostboții AI ar putea traumatiza și mai mult pe cineva care se confruntă cu durere complicată și pot exacerba problemele asociate, cum ar fi halucinațiile.

Citește și