• „Nașul inteligenței artificiale” este sigur: până la sfârșitul deceniului, nu omul va fi cea mai inteligentă specie de pe planetă.
  • Hinton consideră că facem o greșeală mare dacă ne gândim la acești chatboți cu A.I. doar ca la niște programe care pot prezice cuvintele care urmează.
  • Cel mai avansat sistem cu AI are doar o mie de miliarde de parametri. Și cu toate astea, e capabil să facă tot felul de conexiuni și să rețină cu ușurință lucruri așa cum omul nu poate.

„Nașul inteligenței artificiale” este sigur: până la sfârșitul deceniului, nu omul va fi cea mai inteligentă specie de pe planetă. Ci A.I.-ul. Într-un interviu pentru CBS, Hinton spune că inteligența artificială este deja la un nivel mult mai ridicat decât ne putem imagina.

Hinton consideră că facem o greșeală mare dacă ne gândim la acești chatboți cu A.I. doar ca la niște programe care pot prezice cuvintele care urmează. Pentru că reprezintă mult mai mult de atât. Și oferă comparația cu omul care are aproximativ 100 de mii de miliarde de conexiuni neuronale.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cel mai avansat sistem cu AI are doar o mie de miliarde de parametri. Și cu toate astea, e capabil să facă tot felul de conexiuni și să rețină cu ușurință lucruri așa cum omul nu poate. Ce urmează? Hinton e sigur că până în 2028 vom vedea acești AI mai inteligenți ca omul. Întrebat în timpul interviului dacă el crede că omul va deveni a doua cea mai inteligentă specie de pe planetă, Hinton a spus hotărât: „da”.

Pentru că reprezintă unul dintre motivele pentru care putem vorbi despre existența acestor chatboți. Hinton este credit pentru perfecționarea algoritmului esențial care ajută rețelele neuronale cu mai multe layere să își corecteze greșilele.

Pentru contribuția lui, Hinton a fost premiat cu echivalentul Nobelului în acest domeniu, și anume premiul Turing. Așa că interviul său pentru 60 Minutes a atras foarte mult atenția.

„Nu pot să văd o cale care garantează siguranța noastră. Intrăm într-o perioadă de nesiguranță în care avem de-a face cu lucruri cu care n-am mai avut de-a face. Și, în mod normal, când ai de-a face prima dată cu lucruri total noi, greșești. Și nu ne permitem să greșim cu aceste lucruri”, a spus Hinton.

Citește și: