• Discuțiile pentru un nou contract au fost dificile, iar protecțiile legate de utilizarea tehnologiei A.I. rămân un obstacol major.
  • Grevă anterioară a actorilor de televiziune și film din SUA a dus la obținerea de 1 miliard de dolari în noi salarii și beneficii.
  • Acțiunile sindicale recente au avut un impact semnificativ asupra producției de film și televiziune, costând economia Californiei peste 6,5 miliarde de dolari.

Marii producători de jocuri video – precum Activision, Warner Bros și Walt Disney – se confruntă cu o grevă a artiștilor de la Hollywood din cauza utilizării Inteligenței Artificiale (A.I.), conform BBC.

Aceasta survine după un an și jumătate de discuții privind un nou contract între companii și un sindicat care reprezintă peste 2.500 de artiști din domeniul jocurilor video. Cele două părți afirmă că au căzut de acord asupra mai multor aspecte-cheie, cum ar fi salariile și siguranța locurilor de muncă, însă protecțiile legate de utilizarea tehnologiei A.I. rămân un obstacol major.

Acțiunea sindicală a fost declanșată de Sindicatul Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra), care anul trecut a paralizat Hollywood-ul cu o grevă a actorilor de film și televiziune.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Artiștii sunt îngrijorați de faptul că studiourile de jocuri folosesc Inteligența Artificială Generativă pentru a le reproduce vocile și aspectul fizic pentru a anima personaje de jocuri video, fără a le oferi o compensație echitabilă.

„Deși s-a ajuns la un acord cu privire la multe aspecte… angajatorii refuză să afirme în mod clar, într-un limbaj clar și aplicabil, că vor proteja toți artiștii interpreți sau executanți acoperiți de acest contract în limbajul lor A.I.”, a declarat Sag-Aftra într-o declarație.

Cu toate acestea, studiourile de jocuri video au declarat că au făcut deja suficiente concesii la cererile sindicatului. Interactive Media Agreement se referă la artiștii care furnizează servicii de voiceover și muncă la cameră utilizată pentru a crea personaje de jocuri video.

Ultimul acord de acest tip, care nu prevedea protecția A.I., urma să expire în noiembrie 2022, dar a fost prelungit lunar în timp ce negocierile continuau.

Anul trecut, actorii de televiziune și film din SUA au obținut 1 miliard de dolari în noi salarii și beneficii, precum și garanții privind utilizarea IA, în urma unei greve organizate de Sag-Aftra. Cele 118 zile de grevă au fost cele mai lungi din istoria de 90 de ani a sindicatului.

Combinate cu o grevă separată a scenariștilor, acțiunile au perturbat grav producția de film și televiziune și au costat economia Californiei peste 6,5 miliarde de dolari, potrivit publicației Deadline din industria divertismentului.

Citește și