• Artista Agnieszka Pilat a învățat câinii roboți creați de Boston Dynamics să picteze.
  • National Gallery of Victoria găzduiește un grup de rezidenți – 3 roboți Boston Dynamics.
  • Inginerii de la Boston Dynamics au învățat-o pe Pilat cum să folosească câinii Spot.


Artista Agnieszka Pilat a învățat câinii roboți creați de Boston Dynamics să picteze, iar aceștia au fost recompensați cu o rezidență de patru luni la Galeria Națională din Victoria, în Melbourne.
Inginerii de la firma de robotică Boston Dynamics au învățat-o pe Pilat cum să folosească câinii roboți numiți Spot.

Agnieszka Pilat crede că vom vedea ceea ce ea numește „portrete eroice ale mașinilor” – reprezentări de artă ale tehnologiei care a eliberat lumea modernă de munca zdrobitoare pentru suflet și oase pe care o suportau părinții și bunicii noștri.


Picturile lui Pilat – în special cele care îl înfățișează pe Spot, câinele robot al Boston Dynamics – sunt căutate de colecționarii din Silicon Valley, atrași de valorizarea tehnologiei, o alternativă binevenită la demonizarea tradițională a lumii artificiale de către artiști.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Lucrările lui Pilat sunt inspirate de artiști precum Da Vinci și Warhol, și încorporează realitatea augmentată pentru a evidenția modul în care tehnologia ne modelează percepțiile. Unul dintre tablourile ei a apărut în
continuarea filmului Matrix, lansat anul trecut, ca o reprezentare a artei viitorului.

,,Indignarea morală creștea în mine…”

„Am fost de-a dreptul șocată”, spune ea pentru Reason. „Nu mi-am dat seama că oamenii încă mai cred că socialismul sau comunismul sunt o idee bună. Indignarea morală creștea în mine și, de asemenea, sentimentul că trebuie să protejez America spunându-le oamenilor ce înseamnă cu adevărat.”

La scurt timp după ce a ajuns în State, Pilat a dat peste munca unui alt imigrant est-european: Ayn Rand. Deși nu a devenit obiectivistă, Pilat a reacționat visceral la insistența lui Rand că „ai dreptul și obligația morală față de tine însuți de a avea un scop și de a munci pentru acest scop cât de mult poți”.

Citește și