- În ultimele săptămâni, firmele de top din domeniul tehnologiei situate în Silicon Valley au concediat peste 20.000 de angajați din întreaga lume.
- De la Twitter la Meta, marile companii de tehnologie au concediat mii de angajați sau au înghețat angajările.
- Companiile de tehnologie adoptă acum măsuri de reducere a costurilor.
În ultimele săptămâni, firmele de top din domeniul tehnologiei situate în Silicon Valley au concediat peste 20.000 de angajați din întreaga lume. De la Twitter la Meta, marile companii de tehnologie au concediat mii de angajați sau au înghețat angajările, întrucât anticipează că urmează vremuri tulburi.
Advertisment
Companiile de tehnologie, care sunt considerate mari cheltuitoare, adoptă acum măsuri de reducere a costurilor, în condițiile în care problemele legate de încetinirea creșterii economice sunt din ce în ce mai mari.
De ce își concediază companiile de tehnologie angajații?
După pandemia COVID, firmele de tehnologie și start-up-urile au fost în plină campanie de angajări, deoarece au fost martorele unei creșteri masive a cererii. Cu toate acestea, companiile ies acum dintr-o perioadă de creștere supradimensionată și se află într-un mod de autocorecție, potrivit analiștilor. Factorii macroeconomici, precum războiul dintre Ucraina și Rusia, combinați cu inflația ridicată, scăderea cererii consumatorilor și amenințarea recesiunii, le-au temperat spiritul.
Recomandări
Iată o listă a companiilor care au concediat sau intenționează să concedieze angajați.
Amazon
Amazon, care a anunțat o pauză în ceea ce privește angajările în cadrul companiilor, intenționează acum să concedieze aproape 10.000 de persoane în cadrul companiilor și în domeniul tehnologiei începând chiar din această săptămână, după cum a raportat PTI. „Amazon a înghețat angajările în mai multe echipe mai mici în septembrie. În octombrie, a încetat să mai încadreze peste 10.000 de posturi vacante în activitatea sa principală de retail. În urmă cu două săptămâni, a înghețat angajările corporative în întreaga companie, inclusiv în divizia sa de cloud computing, pentru următoarele câteva luni. Această veste a venit atât de brusc încât recrutorii nu au primit argumentele de discuție pentru solicitanții de locuri de muncă până aproape o săptămână mai târziu, potrivit unei copii a punctelor de discuție văzute de The New York Times”, se arată în comunicat. Încă nu este clar dacă disponibilizările se vor limita doar la SUA sau vor afecta și alte piețe. În prezent, Amazon are 1,5 milioane de angajați la nivel mondial.
Meta
Meta, firma mamă a Facebook, a declarat că societatea concediază peste 11.000 de angajați, ceea ce reprezintă 13% din totalul forței de muncă, după o scădere abruptă a veniturilor și profitului din publicitate digitală. Directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a declarat: „Amândoi suntem în criză. Potrivit Wall Street Journal, în cadrul ultimei sale întâlniri cu directorii executivi, Zuckerberg ar fi confirmat „reduceri ample” în întreaga companie, începând de miercuri. Angajații care își vor pierde locul de muncă vor primi cel puțin patru luni de salariu ca indemnizație de concediere, se arată în raport. Concedierea în masă este prima reducere amplă a numărului de angajați care are loc în istoria de 18 ani a Meta (fostul Facebook). Firma-mamă a Facebook și Instagram a raportat peste 87.000 de angajați (în septembrie).
Cea mai bogată persoană din lume, Elon Musk, după ce a preluat conducerea Twitter, a concediat aproximativ 50% din forța de muncă a Twitter, adică aproximativ 3.800 de angajați. Când CEO-ul Tesla a achiziționat Twitter, concedierile erau de așteptat, dar modul în care au fost efectuate a stârnit critici. Musk i-a concediat pe directorul general al Twitter, Parag Agrawal, pe directorul financiar Ned Segal și pe șeful departamentului juridic, încredere și siguranță al Twitter, Vijaya Gadde. Aceasta a fost urmată de disponibilizări în masă pe 4 noiembrie, angajații Twitter primind un e-mail prin care erau informați despre viitoarele reduceri de personal.
Sundar Pichai, directorul general (CEO) al Alphabet, firma-mamă a Google, a declarat că firma sa intenționează să reducă ritmul de angajări în trimestrul 4 din 2022 și pentru 2023, în condițiile în care veniturile gigantului tehnologic au crescut în trimestrul 3 în cel mai lent ritm din ultimii doi ani, relatează CNBC. El a insistat asupra unor măsuri de reducere a costurilor în întreaga companie, citând provocările economice, inclusiv o potențială recesiune, inflația în creștere, creșterea ratelor dobânzilor și temperarea cheltuielilor pentru publicitate.
Apple
Deși Apple nu a anunțat nici o disponibilizare, compania a încetinit angajările. Într-un nou interviu acordat CBS, Tim Cook, CEO-ul Apple, a declarat că firma nu face angajări „peste tot în companie” și că este „foarte deliberată” în ceea ce privește procesul de angajare.
Intel
Producătorul american de cipuri Intel Corp plănuiește o reducere majoră a numărului de angajați, probabil de ordinul miilor, după cum a raportat Bloomberg. Potrivit raportului, disponibilizările vor avea loc în unele dintre diviziile Intel, inclusiv în grupul de vânzări și marketing, ar putea suferi reduceri care ar putea afecta aproximativ 20% din personal. Intel Corp avea 113.700 de angajați în luna iulie, potrivit Bloomberg News. Producătorul de cipuri și-a redus în iulie previziunile anuale privind vânzările și profitul, după ce a ratat estimările privind rezultatele din trimestrul al doilea.
Snap
Firma mamă a Snapchat, Snap, a fost una dintre primele companii de social media care a anunțat disponibilizări. Firma a redus aproximativ 20% din forța sa de muncă în luna august. Numărul total de angajați ai Snap era de aproximativ 6.400 înainte de concedieri. Această evoluție vine în contextul în care firmele de tehnologie, bursele de criptomonede și firmele financiare taie locuri de muncă și încetinesc angajările pe măsură ce creșterea economică globală încetinește din cauza ratelor de dobândă mai mari, a inflației la roșu și a crizei energetice din Europa.
Byju’s și Unacademy
În India, companii precum Byju’s și Unacademy au concediat, de asemenea, mai mulți angajați. Cel mai apreciat start-up din India, Byju’s, a concediat 2500 de angajați.
Sana Afreen, CCO și director adjunct de gestionare a programelor, Rizzle, a declarat: „Concedierile rezultă din mai mulți factori, inclusiv condițiile economice globale, bugetele și pista de alergare a companiei. Amenințarea unei recesiuni determină reducerea cheltuielilor, ceea ce înseamnă că firmele vor căuta să reducă costurile acolo unde pot; prin urmare, asistăm la vremuri fără precedent. Companiile de tehnologie ies dintr-o perioadă de creștere supradimensionată, stimulată de pandemie. Ceea ce se întâmplă acum este un fel de corecție în industrie.”
Partenerii noștri