• Parola cea mai simplă din lume este și cea mai ușor de spart cu programe speciale.
  • Majoritatea parolelor simple pot fi descoperite de hackeri într-o secundă.
  • Românii folosesc și parole mai dificile precum „viațăveșnică26”.

„1,2,3,4,5,6” – este în continuare parola cea mai slabă și cea mai folosită în lume. Compania NordPass
a dezvăluit topul celor mai proaste parole. Britanici folosesc nume de echipe, americanii apelează la cuvinte urâte, iar românii se apără cu expresii mai complicate precum „viațăvesnică26”.

Dintre cele mai folosite 20 de parole din lume, 17 pot fi sparte în mai puțin de o secundă su programe specializate, așa că trebuie să ne gândim de două ori înainte să introducem „1,2,3,4,5,6″ sau „parolă”. Mai creativ, ar trebui să folosim fraze sau expresii care pot securiza cu adevărat conturile noastre online.

Această parolă, de la 1 la 6 este utilizată în 4,5 milioane de cazuri. Cele mai populare parole sunt unele dintre cele mai slabe sau proaste combinații, chiar și în cazurile în care amenințarea la securitatea noastră cibernetică este în creștere.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Toate aceste lucruri le știm datorită unui studiu făcut de compania NordPassa, împreună cu alți analiști din domeniu, care a descoperit că 86% din atacurile cibernetice folosesc astfel de parole simple care le permit accesul hacker-ilor la conturi online, la e-mail-uri.

De altfel, aceste parole furate reprezintă 20% din lucrurile care se vând cel mai mult pe dark web.

Cele mai întâlnite 20 de parole din lume și care se sparg foarte ușor, în mai puțin de o secundă, sunt „123456″, „admin”, „12345678″, „1234″ sau, pur și simplu, cuvântul „parolă”. Toate acestea se pot sparge într-o secundă.

Cum alegem parola corectă

Parolele trebuie să aibă cel puțin 20 de caractere, acolo unde ni se permite asta. Dacă nu, trebuie să includem cifre, litere mari, mici și acele simboluri speciale. Trebuie să ne abținem de la folosirea acelor informații care pot fi ușor de ghicit, cum ar fi zilele de naștere, nume sau cuvinte comune.

La acest capitol parolele slabe seamănă la nivel de țară. „Isabela”, de exemplu, este a doua cea mai folosită parolă în Austria, în acesta an. „Caterina” este pe locul 11 în Grecia, o combinație de nume și numere, cum ar fi „floresundostres” este pe locul 5 în Mexic și britanicii nu renunță să-și arate dragostea pentru echipa lor de fotbal. Mulți dintre ei pun „liverpool”, „arsenal”, „chelsea”, cuvinte ușor de ghicit de programele de spart parole.

În China, foarte mulți oameni folosesc parole din cifre, precum „111″, „222″, iar americanii apelează, adesea, la cuvinte grosolane precum „shitbird”, care este pe locul 16.

Citește și