• OpenAI a anunțat că lansează o previzualizare de cercetare a Operator.
  • Operator este un agent A.I. de uz general care poate prelua controlul asupra unui browser web și poate efectua în mod independent acțiuni.
  • Operator este disponibil pentru utilizatorii din SUA pentru un abonament de 200 de dolari.
  • Altman: Operator va fi în alte țări în curând. Pentru Europa va mai dura ceva timp.
  • OpenAI spune că Operator are limită generală de utilizare care se resetează zilnic.

2025 vine cu noutăți în materie de Inteligență Artificială. Sam Altman, CEO-ul Open A.I., a anunțat lansarea Operator, un agent A.I. care poate prelua controlul unui browser web.

Dacă până acum ai avut conversații cu chatboți de tipul ChatGPT, de exemplu, sau cu Jamine de la Google, aceștia erau asistenți, în sensul că, dacă aveai o întrebare, primeai un răspuns imediat și cam acolo se termina interacțiunea. Adică, erau seturi de date care erau mereu la dispoziția ta și îți răspundeau pe baza întrebării tale. Diferența între un asistent și un agent este că agentul poate să acționeze și să facă ceva pentru tine. Concret, acum operatorul de la OpenAI este doar o mostră a ceea ce urmează în lumea AI. În 2025, cuvântul cheie va fi „agent AI”, adică un operator, de aceea cei de la OpenAI i-au dat acest nume. Un operator care va face pentru tine anumite lucruri pe internet, în loc să le faci tu singur.

În momentul de față, operatorul de la OpenAI poate să acceseze internetul pentru tine și să rezolve task-uri foarte simple, precum să îți rezerve un bilet de avion sau o masă la restaurant, activități la îndemâna oricui. De fapt, acesta este și punctul în care se oprește povestea; diferența este că acum poți doar să îi spui ce îți dorești și vei vedea, în timp real, că el va obține acel lucru pentru tine, în loc să o faci tu.

Recomandări

AU VENIT BANII PENTRU ALEGERI
UE AJUTĂ UCRAINA
DISCUȚII CU BANII PE MASĂ
MACRON MERGE LA TRUMP
PE CE DAI BANII?
CINE M-A FĂCUT OM MARE?

Poți să-i dai o temă și un interval de timp în care să „culeagă” informații de pe internet

Găsești anumite răspunsuri în funcție de ceea ce îți dorești. Un alt exemplu de agent dezvoltat separat: agenții custom. De ce? Pentru că OpenAI discută acum despre agenți personalizați, construiți efectiv în afacerea lor, separați de ecosistemul OpenAI. Un exemplu de agent pe care îl poți crea astăzi este agentul de research. Poți să-i dai o temă și un interval de timp în care să culeagă informații de pe internet, iar la final să îți prezinte un raport bine structurat, sintetizat din diverse surse. Acest lucru ar fi ce ai face tu, ca utilizator, în mod normal, căutând pe internet informațiile.

De exemplu, ai un punct de pornire, și știi că vrei să ajungi la un anumit raport, care ar dura mult timp să-l faci tu. Poți delega această sarcină unui agent care să strângă informațiile pentru tine.

Care sunt limitările unui astfel de agent OpenAI

În momentul de față, nu poate să rezolve activități cu factori de risc ridicat. De exemplu, nu o să-l vezi interacționând cu portofele financiare sau digitale, și nu o să-ți răspundă la emailuri, pentru că aceste activități sunt considerate riscante. În plus, operatorul se află încă în faza de testare și este disponibil doar pentru clienții din Statele Unite care sunt abonați la planul Pro al OpenAI, care costă 200 de dolari pe lună, spre deosebire de planul de 20 de dolari pe lună, folosit de majoritatea utilizatorilor.

Ce măsuri de securitate sunt aplicate în domenii mai sensibile, cum ar fi tranzacțiile bancare

Dacă vorbim despre trading, operatorul nu va interveni deloc. Însă, în cazul în care trebuie să îți rezerve un bilet de avion, care presupune o tranzacție bancară, acesta nu va efectua tranzacția fără aprobarea ta. Te va întreba înainte dacă ești de acord să meargă mai departe și să efectueze achiziția, iar tu vei putea confirma sau refuza acțiunea.

Citește și