- Economistul Christopher Dembik atrage atenția asupra necesității unei strategii europene pentru a stimula investițiile în tehnologie
- Europa risca să rămână în urma SUA și Chinei în cursa tehnologică.
- Scăderea ratelor dobânzilor și lipsa unei strategii coerente la nivel european pentru a stimula sectorul tehnologic ar putea amplifica decalajul dintre Europa și alte regiuni
Christopher Dembik e foarte pesimist cu privire la companiile de tehnologie din Europa. „E nevoie de o strategie la nivel european pentru a stimula investițiile în tehnologie, altfel cursa tehnologica e pierdută”, este de părere economistul Christopher Dembik, unul dintre cei mai titrați economiști ai Franței, într-un interviu acordat publicației economice Delano. Una dintre cele mai mari probleme ale Europei în dezvoltarea tehnologiei este că nu își plătește destul de mult talentele și ele pleacă în SUA.
Advertisment
Dembik crede că, dacă Europa va începe să scadă dobânzile mai târziu decât alte state, va fi o pierdere de avans chiar și acolo. Îm timp ce economia în alte țări din afara Uniunii Europene sau în afara zonei euro va fi stimulată de către această scădere a ratelor de dobândă, Europa va continua să stagneze.
„E nevoie de resursă umană care să fie plătită bine, pentru că altfel o să plece către America sau chiar China, care și ea este destul de în fața Europei, dacă ne uităm la cursa tehnologică,” declară Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar. „În România, de exemplu, stăm foarte prost la capitolul ăsta. Adică avem o bază de IT-ști, dar nu avem brand-uri puternice în IT. Avem UiPath și mai avem Bitefender, dar în rest nu prea avem brand-uri puternice pe zona asta de tech. Europa, per total, cam pierde lupta tehnologică sau este mult în urma Chinei și Americii” adaugă acesta.
Recomandări
Citește și:
- Adrian Sârbu: Nu văd interesul PSD în comasarea alegerilor, nici al cetățeanului
- De unde se informează greii din Silicon Valley? Ce site citesc zilnic liderii din Big Tech
- Cum recunoști un milionar? Află trăsăturile care îi caracterizează pe bogații americani
Partenerii noștri