Ceasurile inteligente pot detecta infecția cu coronavirus înainte ca pacientul să fie diagnosticat

  • Device-urile purtabile ar putea juca un rol vital în stoparea pandemiei.
  • Acestea preiau indicatorii fiziologici de la cei care le poartă.
  • Dispozitive precum ceasurile Apple Watch, Garmin și Fitbit pot anticipa dacă o persoană este pozitivă pentru COVID-19.

Ceasurile inteligente și alte dispozitive purtabile care măsoară continuu ritmul cardiac al utilizatorilor, temperatura pielii și alți indicatori fiziologici pot ajuta la depistarea infecțiilor cu coronavirus cu câteva zile înainte ca un individul să fie diagnosticat, notează CBS News.

Dispozitive precum ceasurile Apple Watch, Garmin și Fitbit pot anticipa dacă o persoană este pozitivă pentru COVID-19 chiar înainte de a fi simptomatic sau înainte ca virusul să fie detectabil prin teste, potrivit studiilor efectuate de instituții medicale și academice de vârf.

Printre acestea se numără și sistemul de sănătate Mount Sinai în New York și Universitatea Stanford din California.

Ce spun experții despre noile tehnologii

Experții spun că tehnologia purtabilă ar putea juca un rol vital în stoparea pandemiei și a altor boli transmisibile.

Cercetătorii de la Mount Sinai au descoperit că Apple Watch poate detecta modificări subtile ale bătăilor inimii unui individ, care pot semnala că o persoană are coronavirusul, cu până la șapte zile înainte de a se simți rău sau de a detecta infecția prin teste.

„Scopul nostru a fost să folosim instrumente pentru a identifica infecțiile în momentul infectării sau înainte ca oamenii să știe că sunt bolnavi”, a spus Rob Hirten, profesor asistent la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, New York și autor al studiului Warrior Watch.

Mai exact, studiul a analizat o metrică numită variabilitatea ritmului cardiac – variația în timp între fiecare bătaie de inimă – care este, de asemenea, o măsură a cât de bine funcționează sistemul imunitar al unei persoane.

„Știam deja că indicatorii variabilității ritmului cardiac se schimbă pe măsură ce inflamația se dezvoltă în organism, iar Covid este un eveniment incredibil de inflamator”, a declarat Hirten pentru CBS MoneyWatch.

„Ne permite să prezicem că oamenii sunt infectați înainte de a-și da seama.”, a concluzionat acesta.