• Modelul A.I., ChatGPT are 200 de milioane de utilizatori activi lunar.
  • McNamara, un influencer de pe TikTok, a declarat că folosește ChatGPT pe post de terapeut.
  • A.I. are potențialul să înlocuiască 300 de milioane de joburi la nivel global.

Folosești Inteligența Artificială pentru aproape orice! Fie că vrei să generezi imagini cu realități paralele sau să cauți informații pentru a-ți ușura munca la job, GPT a devenit parte din viața ta, la fel ca telefonul. Deși nu știe încă să facă toate job-urile oamenilor, GPT se descurcă din ce în ce mai bine. A.I. are potențialul să înlocuiască aproape 300 de milioane de job-uri la nivel global. Până în 2030 ar putea să fie automatizate 30% dintre job-uri.

Terapeuții s-ar putea să fie următorii pe listă. Tot mai mulți tineri din generația Z spun că folosesc ChatGPT pe post de terapeut. McNamara, un influencer american de pe TikTok, spune că este foarte util pentru ea să primească sfaturi de la modelul de Inteligență Artificială. Însă, este cu adevărat benefic să folosești un robot pentru a-ți rezolva problemele de natură emoțională?

Cum poate ChatGPT să ne ajute în rezolvarea problemelor de natură emoțională?

„Un terapeut nu va da niciodată sfaturi. Un terapeut va construi un mediu de siguranță, un spațiu care poate fi explorat de persoana din fața terapeutului și în care își cunoaște emoțiile. ChatGPT poate veni cu partea de înțelegere cognitivă care face parte din procesul terapeutic, însă care ne ajută doar până un punct. Nu ne va ajuta să ajungem la baza dificultăților, la acum au apărut acestea în viața noastră. Este bine să înțelegem cum gândim și de ce, dar avem nevoie de o nouă relați epentru ca lucrurile să se schimbe”, a declarat Alina Costache, psiholog, pentru Aleph News.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ar putea terapeuții să fie înlocuiți de Inteligența Artificială?

„Este posibil ca această meserie să fie amenințată, dar nu în acest sens. Terapeutul nu vindecă, doar se pregătește foarte bine, are anumite instrumente pentru a crea o nouă relație. Dificultățile din viață vin dintr-o relație în care nu am putut să ne împlinim. Terapeutul nu va putea fi niciodată înlocuit”, a adăugat aceasta.

Citește și