• xAI, start-up-ul de Inteligență Artificială fondat de Elon Musk, lansează Grok-2.
  • Grok-2 se află printre primii cinci chatboți la nivel global, imediat după Gemini de la Google și ChatGPT de la OpenAI.
  • xAI a obținut investiții considerabile.

Compania lui Musk, xAI, lansează Grok-2, un nou chatbot pe care îl consideră capabil să concureze cu modelele rivale OpenAI, Google și Anthropic, propulsând compania în topul celor mai buni cinci dezvoltatori de A.I., scrie Financial Times.

xAI a prezentat miercuri modelul care, conform site-urilor independente de evaluare a A.I., se află printre primii cinci chatboți la nivel global, imediat după Gemini de la Google și ChatGPT de la OpenAI.

Grok-2, cel mai recent model LLM, va fi disponibil pentru cei care plătesc abonament pe platforma X, fostul Twitter.

Recomandări

HARRIS VS. TRUMP
TRUMP CONTRA HARRIS
GATES E ÎNCĂ TÂNĂR LA 68
MUSK FACE O NOUĂ RACHETĂ
UNDE SCHIEZI LA IARNĂ?
A.I. DOMINĂ IFA

xAI plănuiește, de asemenea, să lanseze modelul pentru dezvoltatori în această lună, pentru a putea crea aplicații pentru întreprinderi.

Ethan Mollick, profesor la Wharton Business School și expert în domeniul Inteligenței Artificiale, a anunțat pe platforma X: „Acum există cinci modele de top GPT-4: GPT-4o, Claude 3.5, Gemini 1.5, Llama 3.1 și Grok-2”.

Ethan a subliniat că, deși laboratoarele de A.I. recunosc că există potențial pentru îmbunătățiri semnificative, nu a observat încă un model care să depășească cu adevărat GPT-4.

Elon Musk vrea să ajungă din urmă OpenAI, companie pe care a co-fondat-o în 2015, dar pe care a părăsit-o trei ani mai târziu, din cauza unor neînțelegeri legate de direcția cercetării. Recent, Musk a intentat un nou proces împotriva OpenAI și a CEO-ului său, Sam Altman, susținând că a fost „manipulat” să investească într-o „misiune umanitară falsă”. OpenAI, sprijinit de Microsoft, a respins aceste acuzații, considerându-le „incoerente și frivole”.

Înființată în martie anul trecut, xAI a avansat rapid în domeniul tehnologic, beneficiind de investiții considerabile. Anul acesta, xAI a finalizat un tur de finanțare de 6 miliarde de dolari, ajungând la o evaluare de 18 miliarde de dolari.

Musk a menționat că așteaptă aprobarea consiliului de administrație de la Tesla pentru a investi 5 miliarde de dolari în companie, ceea ce ar apropia investiția xAI de cea a OpenAI, care este de 13 miliarde de dolari, și ar depăși cele aproape 9 miliarde de dolari ale Anthropic.

Cu toate acestea, faptul că xAI a utilizat datele extrase din platforma X a lui Musk a generat controverse. xAI a acceptat să suspende parțial procesarea datelor în Europa, după ce autoritatea de protecție a datelor din Irlanda a contestat utilizarea postărilor X pentru antrenarea sistemelor A.I., fără consimțământul explicit al utilizatorilor, ceea ce ar putea încălca reglementările de confidențialitate ale UE.

xAI a declarat că Grok-2 reprezintă un „progres semnificativ”, fiind „mai intuitiv, mai ușor de utilizat și versatil în diverse sarcini, inclusiv căutarea de răspunsuri, colaborarea la scriere și rezolvarea problemelor de programare”.

Performanța Grok-2 este evaluată ca fiind superioară celor mai bune modele de la Meta și Anthropic, conform unui clasament de pe LMSYS, un site dedicat comparării capacităților modelelor A.I.

Totuși, o actualizare recentă a modelului GPT-4o de la OpenAI l-a readus în fruntea clasamentului, depășind Gemini Pro de la Google.

Citește și