• Când vine vorba de viitor, cel mai bun scenariu al lui Elon Musk pentru omenire seamănă foarte mult cu socialismul SF, scrie WSJ.
  • Cel mai bogat om din lumea zugrăvit în ultima vreme o viziune mai utopică despre ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când roboții vor lua locul oamenilor.
  • „Ne vom afla într-o eră a abundenței”, a declarat Musk luna aceasta.

Când vine vorba de viitor, cel mai bun scenariu al lui Elon Musk pentru omenire seamănă foarte mult cu socialismul SF, scrie WSJ.

Cel mai bogat om din lume, care a avertizat ani de zile cu privire la pericolele inteligenței artificiale, a zugrăvit în ultima vreme o viziune mai utopică despre ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când roboții super-inteligenți vor putea înlocui lucrătorii obișnuiți.

„Ne vom afla într-o eră a abundenței”, a declarat Musk luna aceasta.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

Vorbind cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, care, la fel ca mulți lideri mondiali, încearcă să se orienteze spre efectul tehnologiei în plină dezvoltare asupra muncii și vieții. Sunak a spus că el crede că actul muncii dă sens și a avut unele îngrijorări cu privire la predicția lui Musk.

Când Musk vorbește despre amenințările inteligenței artificiale, el descrie scenarii apocaliptice care par desprinse direct din filmul „Terminator” sau din alte opere SF în care roboții se întorc împotriva creatorilor lor.

Cum arată „Era abundenței” a lui Elon Musk pentru viitorul capitalismului

În ultima vreme, atunci când vorbește despre această tehnologie în mod pozitiv, lui Musk îi place să indice o altă lucrare de SF pentru a descrie modul în care IA ar putea schimba lumea noastră: o serie de cărți ale autorului Iain Banks, care se autodefinește ca fiind socialist și care se învârte în jurul unei societăți post-scarificare care include IA superinteligentă.

„Superinteligența digitală combinată cu robotica va face, în esență, ca bunurile și serviciile să fie aproape gratuite pe termen lung”, a declarat Musk la o conferință din iulie.

Musk și-a prezentat activitatea de dezvoltare a roboților umanoizi ca pe o încercare de a rezolva problemele legate de forța de muncă, afirmând că nu există suficienți lucrători și avertizând că rata scăzută a natalității va fi și mai problematică.

O parte din entuziasmul din spatele evaluării foarte mari a Tesla, unde este director executiv, vine din previziunile sale privind abilitățile companiei auto de a dezvolta roboți umanoizi – supranumiți Optimus – care pot fi utilizați pentru orice, de la asistenți personali la muncitori în fabrici. De asemenea, a fondat un startup de inteligență artificială, denumit xAI, despre care a spus că își propune să dezvolte propria inteligență supraumană, chiar dacă unii sunt sceptici în privința acestei posibilități.

„Nu mi-aș face griji dacă… aș lăsa oamenii fără locuri de muncă”, a declarat Musk anul trecut, în timpul unui discurs TED talk. „De fapt, vom avea – și deja avem – o lipsă masivă de forță de muncă. Așadar, cred că nu vom avea oameni fără locuri de muncă, ci de fapt încă o lipsă de forță de muncă – chiar și în viitor.”

În schimb, Musk prezice că roboții vor prelua locurile de muncă incomode, periculoase sau plictisitoare.

„Este distractiv să gătești, dar nu este atât de amuzant să speli vasele”, a declarat Musk luna aceasta. „Robotul este fericit să spele vasele”.

Musk nu este singurul care a prezis că se pregătește o schimbare după succesul surprinzător al chatbotului OpenAI, alimentând entuziasmul din acest an că tehnologia este pe punctul de a face progrese uriașe, considerate cândva doar lucruri de science-fiction.

Pe termen scurt, Goldman Sachs a estimat în aprilie că IA generativă ar putea crește produsul intern brut global cu 7% în următorul deceniu și că aproximativ două treimi din ocupațiile din SUA ar putea fi parțial automatizate de IA.

Citește și