• Specialiștii Full Fact spun că urechile sunt cel mai greu de falsificat
  • Specialiștii Full Fact ne sugerează să analizăm forma feței și alinierea ochilor
  • Legea deepfake din România ar trebui votată  până la finalul anului

Descoperirea Deepfakes devine din ce în ce mai complex din minut în minut. Tehnologia a fost întotdeauna o sabie cu două tăișuri. Sunt lucruri bune și apoi sunt lucruri mai rele pe care le poți face cu ele. Full Fact a făcut lista cu 6 semne prin care detectezi un deepfake.

În primul rând verifică forma feței și urechile. Este una dintre cele mai simple moduri de a depista un deepfake. Specialiștii în tenologie spun că urechile sunt cel mai greu de falsificat. Full Fact, o organizație caritabilă care verifică faptele relatate în știri și social media, ne sugerează să căutăm filmarea originală, dacă nu reușim să verificăm forma feței și urechile. Poți face asta căutând cuvinte cheie pe Google, YouTube sau TikTok. În al treilea rând, analizează expresiile și alinierea ochilor. Partea proastă este că numai în cadre nemișcate poți detecta aceste „discrepanțe”.

Ulterior, caută erori vizuale, ca de exemplu când persoana din imagine se întoarce în lateral. Cu siguranță vei găsi mici erori dacă încetinești filmarea. Și în ultimul rând, vezi dacă vocea se sincronizează corect cu videoclipul.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

 Fenomenul deepfake afectează și România?

România se confruntă cu un val de înregistrări falsificate, multe dintre acestea periculoase.

Legea Deepfake din România ar trebui votată până la finalul anului. Asta promiteau parlamentarii acum o lună. Noua lege îi va obliga pe toți românii care realizează clipuri sau imagini cu ajutorul Inteligenței Artificiale să menționeze acest lucru pe ecran. Cei care nu vor respecta legea riscă amenzi între 10.000 de lei și 200.000 de lei.

Citește și