• Tehnologia tot mai avansată îi ajută pe hackeri să își șantajeze mai ușor victimele.
  • Imaginile create cu ajutorul Inteligenței Artificiale sunt aproape imposibil de depistat.
  • Infractorii pot crea conținut video fals, folosind vocea și înfățișarea ta.

Într-o lume dominată de tehnologia A.I., fenomenul deepfake reprezintă o amenințare tot mai reală pentru securitatea noastră, atât în sfera profesională, cât și în cea personală. Cu toate că în România acest fenomen este încă într-un stadiu mai puțin avansat comparativ cu alte țări, acesta nu ar trebui să ne facă să ignorăm fenomenul, ci ar trebui să luăm măsuri.

Cu tehnologia avansată de astăzi, infractorii pot manipula și crea conținut video fals, folosind vocea și înfățișarea noastră, punându-ne în situații periculoase și compromițătoare.

În 2020 erau estimați circa 750.000 de utilizatori care au interacționat cu un deepfake. În 2021 numărul a crescut la aproximativ 6 milioane. Pentru 2022, unele estimări indică peste 25 de milioane de potențiale victime ale deepfake la nivel global.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Matei Dumitrescu, fondator la Institutul de Excelență în antreprenoriat: „Ne-am obișnuit să consumăm informație nedigerată”

„Este nevoie de educație. Ne-am obișnuit să consumăm informație nedigerată. Atunci când accesăm o platformă de socializare și vedem un deepfake, pare legit și credem în el. Înainte dacă vedeam o știre pe un site care nu părea real verificam dacă există și pe alt site oficial. Acum majoritatea aleg să creadă din prima și să creadă în ea.”

„Dacă nu suntem conștienți de un spam, evident că o să crezi imediat în ceea ce o să primești pe baza tehnologiei Deepfake. Dar dacă ești obișnuit să-ți dai seama de acest lucru. Atunci când intri pe un site al băncii tale unde vrei să faci o plată și vezi că la http scrie altceva, în loc de banca ta, eviți.”

Citește și