• The Economist a pus față în față cofondatorul DeepMind și un istoric pentru a discuta despre A.I.
  • Mustafa Suleyman crede că în următorii 5 ani inteligența artificială va fi de 1.000 de ori mai capabilă
  • Pentru Yuval Noah Harari, evoluția A.I. înseamnă sfârșitul istoriei cu omul ca specie dominantă
  • Dezbaterea dintre un antreprenor tech și un istoric și filosof a atins nenumărate teme

Inteligența artificială împărțea adesea lumea în două: a celor entuziasmați de potențialul ei și a celor care se tem de ea. The Economist a adus față în față doi oameni reprezentativi pentru cele două lumi. Cofondatorul DeepMind, compania fondată de Google care lucrează de ani de zile la dezvoltarea A.I.

„În următorii 5 ani, companiile aflate în prima linie, acelea care sunt în fruntea inovației, care antrenează cele mai mari modele de AI vor antrena noi modele care sunt de 1.000 de ori mai mari decât ce vedem în prezent cu GPT 4. Toate cu o nouă magnitudine și o putere de calcul de 10 ori decât cea folosită. Și vom vedea noi capabilități care apar și prezicem că aceste noi capabilități care vor veni în următorii 5 ani vor fi abilitatea de a planifica mai multe lucruri simultan. În loc de a genera text dintr-o singură lovitură, modelul va putea genera o secvență de acțiuni în timp și cred că aceasta este caracteristica inteligenței artificiale pe care o vom vedea în 5 ani. Inteligența artificială capabilă. Inteligență artificială care nu doar spune lucruri, ci poate să facă lucruri” crede Mustafa Suleyman.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

De partea cealaltă a baricadei se afla cunoscutul scriitor, istoric și filosof Yuval Noah Harari. Descrierea lui Mustafa Suleyman pentru cum va arăta lumea la finalul acestui deceniu l-a speriat.

„Când aud toate astea, ca istoric, pentru mine ceea ce tocmai am auzit reprezintă sfârșitul istoriei umane. Nu sfârșitul istoriei, ci a istoriei în care omul este dominant. Istoria va continua cu altcineva în control” spune Yuval Noah Harari.

Și totuși, ce va putea face inteligența artificială peste 5 ani? Mustafa Suleyman a venit și cu exemple concrete. „Pe o perioadă de 5 ani pare destul de probabil să avem un ACI, adică o inteligență artificială capabilă, care să poată face majoritatea sarcinilor în mod autonom. Nu va putea să facă totul, sunt mulți pași înșelători pe parcurs, dar o proporție semnificativă din toate.

Va putea să efectueze apeluri telefonice către oameni să negocieze, va putea să sune altă inteligență artificială capabilă pentru a stabili secvența corectă din lanțul de producție, de exemplu. Și, desigur, va folosi interfață de programare a aplicațiilor astfel încât să ajungă la alte site-uri sau alte baze de informații sau alte baze de stocare a datelor. Lumea este locul de joacă. Și îți poți imagina ca aceste lucruri să fie aplicate în multe alte părți diferite ale economiei” mai spune Mustafa Suleyman.