• O adevărată piață de date explodează pe dark net unde, la doar câteva click-uri distanță, se vând și se cumpără, ca dintr-un galatar, coduri de carduri bancare.
  • Unele forumuri sunt gratuite, altele au o taxă de intrare de până la 500 USD.
  • La sfârşitul lunii august, datele personale ale a peste 10 milioane de solicitanţi de locuri de muncă au fost scoase la vânzare „pentru aproximativ 900 de dolari” pe darknet.

O adevărată piață de date explodează pe dark net unde, la doar câteva click-uri distanță, se vând și se cumpără, ca dintr-un galatar, coduri de carduri bancare, coduri Netflix, pașapoarte, un adevărat supermarket de date furate.

Tot mai multe forumuri și bucle Telegram sunt specializate în schimbul și vânzarea de date piratate, ale căror prețuri variază de la câteva zeci la câteva mii de euro.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Alarma a fost trasă de către creatorul unui soft de verificare. El a observat în ultima vreme explozia acestei activități pe dark net.

Unele „magazine” vând coduri Netflix sau Disney+, altele sunt specializate în schimbul de pașapoarte scanate și piratate pe site-urile operatorilor de turism sau hotelurilor, iar altele în e-mailul personal sau parolele contului pe rețelele de socializare. Ca să nu mai vorbim de „clasice” baze de date mai mult sau mai puțin detaliate de la spitale, primării sau instituții publice, precum polul șomaj

Unele forumuri sunt gratuite, altele au o taxă de intrare de până la 500 USD. Mulți își clasifică vânzătorii în funcție de notorietate: precum un butic de lux sau giganții vânzărilor online. Exista și o zonă VIP de vânzări rezervată celor mai serioase tranzacții.

Peste tot, prețurile acestor fișiere oscilează între „câteva zeci și câteva mii de euro”, în funcție de calitate, cantitatea și prospețimea datelor publicate. Sunt atât de multe forumuri sau canale Telegram dedicate încât ar fi imposibil să le cuantificăm.

La sfârşitul lunii august, datele personale ale a peste 10 milioane de solicitanţi de locuri de muncă au fost scoase la vânzare „pentru aproximativ 900 de dolari” pe darknet după piratarea unuia dintre furnizorii de servicii ai organizaţiei.

Lumea virtuală este mult mai puțin sigură decât credem, iar utilizatorii obișnuiți lasă datele personale absolut peste tot. În timp ce cea mai mică înregistrare pe un site web necesită acum o adresă de email, o parolă, uneori chiar o dată de naștere sau un număr de telefon, bazele de date stocate de companii sau servicii online sunt pline de aceste informații mai mult sau mai puțin bine protejate.

Ca să te protejezi trebuie să adopți obiceiuri bune: fă-ți timp să analizezi un e-mail sau un mesaj text pe care îl primeșți fără niciun motiv de la un furnizor de servicii, șterge-ți toate fișierele de pe adresa ta de e-mail, nu dezvălui niciodată datele tale bancare pe telefon.

Citește și: