• Potrivit oficialilor care stabilesc ora globală, Pământul se mișcă accelereat.
  • Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să propună scurtarea minutului cu o secundă.
  • În 2012, o astfel de ajustare a timpului a provocat blocarea serverelor pe mai multe site-uri.

Datele arată că rotația noastră zilnică de 24 de ore scade în mod continuu, făcând ca ziua să fie puțin mai scurtă, potrivit New York Post.

De exemplu, ziua de duminică a durat doar 23 de ore, 59 de minute și 59,9998927 de secunde, potrivit TimeAndDate.com.

Deși rata de rotație a planetei poate accelera sau încetini ușor de la o zi la alta, din cauza modificărilor naturale terestre și cerești, tendințele calendarului astronomic indică faptul că ultimii ani au devenit mai scurți în general.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

De exemplu, 2020 a depășit cea mai scurtă zi din 2005 de 28 de ori, iar 2021 este programat să fie cu aproximativ 19 milisecunde mai scurt decât un an tipic, cu un deficit zilnic mediu de 0,5 milisecunde.

De la dezvoltarea ceasului atomic în anii ’60, s-au adăugat secunde de 27 de ori, pentru a compensa rotația încetinită, potrivit EarthSky.org. Cu toate acestea, ultima dată când s-a solicitat ajustarea a fost în 2016.

De atunci, Pământul a început să se rotească mai repede decât de obicei, iar acum oamenii de știință sugerează o posibilă „secundă de salt negativă” pentru a aduce timpul în echilibru cu poziția noastră în spațiu.

„Este cu siguranță corect că Pământul se rotește mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani”, a declarat pentru Telegraph Peter Whibberley, cercetător principal în grupul de timp și frecvență al Laboratorului Național de Fizică.

„Este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă dacă rata de rotație a Pământului crește în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla probabil”, a continuat Whibberley.

El a adăugat că o „discuție internațională … despre viitorul secundelor bisective” va determina dacă cronometrii își continuă încercările de a recupera timpul pierdut.

S-ar putea ca diferența fracțională să nu fie resimțită la scară individuală, dar implicațiile sunt critice pentru știință și tehnologie, deoarece sistemele de comunicații și navigație prin satelit se bazează pe sincronizarea coerentă cu cosmosul.

Serviciul internațional de rotație și sisteme de referință a Pământului, cu sediul la Paris, este însărcinat să declare planurile de ajustări de secunde către națiunile lumii, dar unii susțin că practica adăugării și eliminării de secunde pentru a corecta timpul poate cauza mai multă confuzie decât bine.

În 2012, o secundă adițională a provocat blocarea serverelor pe mai multe site-uri de internet, inclusiv Reddit, Yelp și LinkedIn, perturbându-i în același timp pe cei care utilizează sisteme de operare Linux și software folosind Javascript.

Această decizie va fi aflată, în cele din urmă, în cadrul Conferinței Mondiale a Radiocomunicațiilor din 2023, potrivit Telegraph.