• Compania Lovo, cu ajutorul A.I., a furat vocile a doi actori, Paul Lehrman și Linnea Sage.
  • Lovo a creat și vândut clone ale vocilor folosind A.I. fără acordul actorilor.
  • Cuplul a dat în judecată compania pentru încălcarea drepturilor de publicitate.

Un cuplu de actori de voce acuză o companie de tehnologie că le-a furat vocile și le-a folosit pentru a crea clone cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Hollywood-ul a fost anul trecut în grevă din cauza felului în care este folosită Inteligența Artificială în industria filmului.

Cine sunt acești actori?

Paul Skye Lehrman și Linnea Sage, interpreți de voce, au descoperit că vocile lor au fost furate și folosite, fără permisiune. Este vorba despre compania de tehnologie, Lovo. Aceasta a folosit un software A.I. de tip text-to-speech pentru a crea clone ale vocilor, pe care le-a și vândut ulterior. Cuplul și-a dat seama de această situație când au ascultat un podcast în care vocea lui Lehrman era folosită de un chatbot A.I. Lovo a obținut înregistrările vocale de la cei doi prin intermediul platformei Fiverr, unde aceștia ofereau servicii freelance de voice-over.

Actorii spun că au fost induși în eroare să înregistreze materiale audio, crezând că acestea vor fi folosite doar în scopuri de cercetare. În realitate, înregistrările au fost folosite pentru a crea clone vocale A.I., ceea ce a condus la acțiunea legală inițiată de cuplu împotriva companiei Lovo. Cazul se bazează pe drepturile de publicitate, un domeniu al dreptului SUA care protejează folosireea imaginii și vocii unei persoane.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

De asemenea, este posibil să fie implicată și o încălcare a contractului, având în vedere că utilizarea vocilor a depășit scopurile inițiale stabilite de cuplu. E o situație care subliniază preocupările legate de folosirea Inteligenței Artificiale în înlocuirea creativității umane și impactul pe care tehnologie îl poate avea asupra locurilor de muncă din diverse industrii, inclusiv cea de divertisment.

Citește și