• Neuralink primește aprobarea FDA pentru a implanta al doilea pacient.
  • Prima implantare a întâmpinat probleme tehnice care au fost remediate.
  • Neuralink plănuiește să implanteze 10 persoane în acest an.

Neuralink, compania lui Elon Musk, a obținut aprobarea FDA pentru al doilea implant cerebral. Prima procedură a avut probleme tehnice, dar au fost propuse soluții.

Ce probleme a întâmpinat primul pacient


Primul pacient al Neuralink, Noland Arbaugh, a întâmpinat dificultăți tehnice cu implantul cerebral. La scurt timp după implantare, a putut controla un cursor pe ecran doar cu gândurile sale. Aceasta i-a permis să comunice cu prietenii și să joace jocuri, după opt ani de paralizie totală. Totuși, după o lună, a observat că dispozitivul nu mai funcționa corect. Aproximativ 85% din firele implantului se desprinseseră din creier și nu mai citeau semnalele electrice necesare. Arbaugh a descris experiența ca fiind extrem de dificilă emoțional, simțindu-se la un moment dat foarte descurajat. Neuralink a propus soluții pentru a remedia aceste probleme, inclusiv implantarea firelor mai adânc în cortexul motor al creierului, de la 3-5 milimetri la 8 milimetri. FDA a aprobat aceste soluții, permițând continuarea testelor.

Care sunt obiectivele Neuralink pentru viitor


Compania intenționează să implanteze 10 persoane cu dispozitivul său în acest an. Obiectivul este de a obține un set divers de participanți pentru a studia o varietate de comportamente și răspunsuri la tehnologie. Deși peste 1.000 de persoane s-au înscris în registrul pacienților Neuralink, doar sub 100 sunt eligibile pentru studiu. În plus, Neuralink plănuiește să depună cereri de aprobare pentru teste similare în Canada și Marea Britanie în următoarele luni. Compania își dorește să extindă accesibilitatea tehnologiei sale și să continue să învețe din experiențele pacienților pentru a îmbunătăți dispozitivul și a-i maximiza eficiența.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Cum a fost valorificată experiența lui Noland Arbaugh la dezvoltarea tehnologiei Neuralink


După ce a constatat problemele cu implantul său, echipa Neuralink a lucrat pentru a stabiliza firele rămase și a îmbunătăți algoritmul de înregistrare. Modificările software-ului au inclus concentrarea pe clusterele de neuroni care furnizau semnale puternice și dezactivarea electrozilor care nu primeau semnale adecvate. Aceste ajustări au permis lui Arbaugh să recâștige multe din funcționalitățile inițiale ale dispozitivului. El a depășit chiar performanțele inițiale, demonstrând în livestream-uri noile capacități ale implantului. Aceste îmbunătățiri îi fac pe cei de la Neuralink foarte optimiști în privința viitorului tehnologiei lor.

Citește și