• Cercetătorii Universității din Chicago au stabilit că GPT-4 face prognoze mai exacte decât oamenii, pe baza datelor actuale ale firmelor.
  • GPT-4 ia în calcul posibilele evoluții ale tendințelor actuale de pe piețe și le compară cu rezultatele financiare ale companiei.
  • Precizia GPT în forecasturi este de 60%, în comparație cu cel mult 50% ale oamenilor.

O funcție importantă în companii este cea a analistului financiar, care face prognoze despre rezultatele viitoare ale firmei. Un studiu recent arată că modelul GPT-4 de la OpenAI depășește capacitatea umană de a analiza performanțele viitoare.

Cercetătorii au subliniat că analiza situațiilor financiare a fost o sarcină dificilă, în special pentru un LLM, deoarece necesită bun simț, cunoștințe vaste și un context narativ, cum ar fi cunoașterea industriei și tendințele macroeconomice.

„Analiza situațiilor financiare este o sarcină vastă care ține mai mult de artă decât de știință, în timp ce mașinile excelează de obicei în sarcini înguste și bine definite”, au declarat cercetătorii.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Aceștia adaugă: „Oamenii sunt mai capabili să își încorporeze cunoștințele de context mai larg – lucru pe care o mașină nu îl poate face de multe ori – luând în considerare informațiile soft, cunoștințele despre industrie, factorii de reglementare, politici și macroeconomici. Acești factori se suprapun împotriva șanselor ca un LLM să poată atinge o performanță similară cu cea umană în analiza situațiilor financiare”.

Modelul utilizat pentru experiment a fost GPT-4-0125-preview, cea mai actualizată versiune a GPT, cu temperatura setată la zero.

În cadrul experimentului au fost utilizați doi ani de date privind bilanțul și trei ani de date privind contul de profit și pierdere, obținute de la Compustat, o bază de date financiare, și filtrate la 150 678 de observații de la 15 401 companii. De asemenea, cercetătorii au anonimizat datele.

Previziunile analiștilor au fost preluate din baza de date The Institutional Brokers’ Estimate System (IBES) și compilate în previziuni consensuale lunare, care reprezintă mediana previziunilor individuale.

Citește și