• Imagini false, fotorealiste cu politicieni și candidați, sunt scoase din context.
  • O imagine creată de Grok îl arată pe Trump trăgând cu o pușcă.
  • Alte instrumente AI de generare a imaginilor s-au confruntat cu reacții negative.

Chatbot-ul Grok-2, creat de Elon Musk, le permite utilizatorilor să genereze imagini pornind de la mesaje text și să le posteze pe platforma X. Spre deosebire de alte instrumente similare bazate pe Inteligență Artificială, GROK, dezvoltat de XAI, pare să aibă măsuri de protecție limitate.

Imediat după lansarea acestui instrument, utilizatorii au început să inunde rețelele de socializare cu imagini false ale unor personalități politice, precum Donald Trump și Kamala Harris, dar și imagini cu Elon Musk. Unele dintre aceste imagini îi prezintă pe acești lideri în contexte fictive, precum implicarea în atacurile din 11 septembrie. Există foarte puține bariere de protecție pentru a împiedica postarea acestor imagini false pe GROK.

Laura, cum ne putem proteja de acest tip de conținut? Deși unele imagini pot fi identificate ca fiind false dacă sunt analizate cu atenție, există totuși riscul ca astfel de imagini să se răspândească în spațiul public. Multe companii, inclusiv OpenAI, Meta și Microsoft, au implementat tehnologii sau etichete care ajută utilizatorii să identifice imaginile create de Inteligența Artificială.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

De asemenea, platformele precum YouTube, TikTok, Instagram și Facebook au introdus măsuri pentru a eticheta conținutul generat de A.I. în feed-uri, astfel încât tehnologia să poată detecta automat dacă o imagine este falsă sau autentică.

Citește și