• Creșterea cererii pentru centre de date și energie schimbă focusul pieței.
  • Inteligența Artificială generează noi oportunități pentru firmele de utilități și construcții.
  • Randamentele din sectorul centrelor de date depășesc performanțele companiilor software.

De la începutul boomului A.I., investitorii și-au concentrat atenția pe giganți precum Nvidia și Microsoft, dar companiile care lucrează „în spatele cortinei”, cum ar fi cele din sectorul centrelor de date, încep să câștige teren. Această schimbare se datorează infrastructurii masive necesare pentru a susține noile tehnologii A.I.

Companiile de construcții, energie și utilități care creează și întrețin centre de date devin jucători cheie. Aceste firme sunt esențiale pentru puterea de calcul necesară A.I.-ului, iar cererea pentru centre de date și energie va crește cu 160% până la sfârșitul deceniului. Digital Realty Trust, singurul REIT pentru centre de date listat pe Bursa din New York, a crescut cu 33% în ultimul an, depășind chiar și Nvidia.

Cum se compară performanțele acțiunilor din sectoarele hardware și software?

Acțiunile hardware, cum ar fi Super Micro Computer, care oferă soluții de management pentru servere de Inteligență Artificială, au crescut cu 200% în 2024. În schimb, acțiunile software au rămas în urmă, cu randamente mai mici. Hardware-ul depășește acum software-ul cu 30%, schimbând paradigma ultimului deceniu, când companiile software dominau piața.

Recomandări

PAPA E EPUIZAT
TRUMP VREA VICTORIA
GAFĂ MARCA BIDEN
ISRAELUL INTENSIFICĂ ATACURILE
CE MĂNÂNCI AZI?
PSD SE OPUNE

Care sunt provocările în această industrie?

Creșterea centrelor de date ar putea dura câțiva ani până la maturitate, cu impact major asupra veniturilor companiilor abia din 2028. Totuși, temerile legate de capacitățile energetice ale SUA și costurile ridicate de producție rămân provocări. Investitorii activi, care urmăresc îndeaproape evoluțiile tehnologice și optimizează costurile energetice, vor fi cei care vor culege cele mai mari beneficii.

Citește și