• Investițiile în programe de inteligență artificială vor veni cu riscuri pentru companiile private.
  • Situația economică va fi influențată și de alegerile care vor avea loc în 40 de state.
  • Creșterea dobânzilor și rata mare a inflației va afecta deciziile economice în 2024.

2024 este un an în care ne așteptăm la schimbări majore pe plan politic, însă efectele cele
mai puternice vor fi resimțite mai ales la nivel economic.

Viteza de ajustare a dobânzilor sau rata inflației, care, deși se află în scădere, depășește cu mult media anilor anteriori, vor fi principalele subiecte abordate în contextul alegerilor care vor avea loc în SUA și în alte 40 de state ale lumii.

Totodată, creșterea investițiilor în programe de inteligență artificială va aduce și riscuri pentru companiile care decid să își rescrie strategia de activare pe piață.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Ce ne pregătesc investitorii

,,Avem un tablou care implică diverse provocări anul acesta, iar prezența aspectelor electorale în mai multe state complică imaginea de ansamblu. Există un efect, de exemplu, în Statele Unite care tinde să stimuleze performanța economică și se răsfrânge și în piețele bursiere. Având în vedere polarizarea din mediul politic, cred că vom avea o creștere mai aproape de alegeri. Ne gândim destul de mult la ceea ce inseamna traseul ratelor de dobândă. Am văzut mult optimism și asta a propulsat valorile înainte”, a explicat Claudiu Cazacu, analist financiar în cadrul XTB România, la Aleph News.

Sunt pregătite firmele să facă față tehnologiei din 2024?

,,Există, poate, câteva zone, unde putem vorbi de o pregătire pentru acest domeniu, dar în general sentimentul meu este că nu. La cei mai mulți actori economici și cele mai multe companii, autorități publice sau chiar la nivel de cetățeni, nu cred că există o pregătire și este nevoie de mult timp. Cu toate astea, timpul este de mare valoare, iar progresul A.I. a accelerat. Chiar dacă nu vom mai avea evoluții noi, doar pe baza a ceea ce avem deja, sunt niște transformări pentru care lumea nu este pregătită. Pe burse s-a mers un pic prea departe și prea repede, iar valorile de piață au luat-o înaintea aplicabilității tehnologiei. Aici, probabil, vom vedea niște ajustări”, a concluzionat analistul financar Claudiu Cazacu.

Citește și