- Inteligența Artificială a descoperit legături chimice neașteptate între ciocolată și brânza albastră.
- Vinul alb și parmezanul împart numeroși compuși de aromă.
- Inteligența Artificială analizează peste 56.000 de rețete din toată lumea.
Te-ai întrebat vreodată de ce anumite combinații de mâncăruri par să se potrivească atât de bine, în timp ce altele nu? Ei bine Inteligența Artificială a deslușit misterul, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Ce noutăți aduce Inteligența Artificială în gastronomie?
Cercetarea culinară devine tot mai sofisticată. Inteligența Artificială a început să deslușească misterul, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Studiile recente au arătat că anumite combinații de ingrediente, care la prima vedere par surprinzătoare, au de fapt baze chimice solide. De exemplu, ciocolata și brânza albastră, două ingrediente aparent opuse, împart peste 70 de compuși aromatici. În mod similar, vinul alb și parmezanul, preferate de mulți pentru o cină sofisticată, împărtășesc un număr mare de compuși de aromă.
Cu toate acestea, preferințele culinare variază semnificativ între diferite regiuni ale lumii. În timp ce în America de Nord și Europa de Vest se observă o tendință de a combina ingrediente cu arome similare, iar în Asia, situația este inversă. Acolo, cu cât două ingrediente împărtășesc mai multe arome, cu atât este mai puțin probabil să fie folosite împreună într-o rețetă.
Ce a propus ChatGPT?
Pentru micul dejun a sugerat ouă poșate cu somon afumat și sos olandez, pentru prânz – risotto cu șofran, parmezan și creveți. Iar pentru cină treaba e simplă: steak de vită, piure de cartofi cu trufe și sparanghel sote. Recomandarea de desert a fost un mousse de ciocolată cu fructe de pădure.