• Inteligența Artificială poate proteja datele, dar și poate compromite securitatea informațiilor.
  • Băsmăluță: A.I. permite detectarea rapidă a riscurilor și a comportamentelor suspecte.
  • Atacurile cibernetice devin tot mai avansate, iar deepfake-urile tot mai sofisticate.

Inteligența Artificială și noile tehnologii transformă securitatea digitală, dar aduc și noi riscuri. Atacurile cibernetice devin mai sofisticate, iar deepfake-urile și automatizarea amenință siguranța informațiilor. Sistemele A.I. pot fi folosite atât pentru protecție, cât și pentru diferite atacuri. Dragoș Băsmăluță, Vicepresedinte ARTS confirmă că A.I. aduce noi provocări legate de securitatea cibernetică și etică, dar și dependența de tehnologie.

Cum poate Inteligența Artificială fi folosită pentru a preveni atacurile cibernetice?

Dragoș Băsmăluță, Vicepreședinte ARTS: „Rolul Inteligenței Artificiale este tot mai important în prevenirea atacurilor cibernetice, prin capacitatea ei de analiză a datelor, a cantăților uriașe de date, de a învăța tipare și de a reacționa aproape în timp real. Inteligența Artificială nu înlocuiește complet experții de securitate, ci le oferă un avantaj imens în viteză, precizie și scalabilitate. Inteligența Artificială ajută la detectarea timpurie, răspuns rapid și protecție proactivă într-un mediu digital tot mai complex și periculos”.

Care sunt cele mai mari riscuri de securitate generate de A.I.?

Dragoș Băsmăluță: „A.I. poate fi privită ca pe o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, aduce soluții avansate de securitate, dar generează și riscuri noi, unele cu impact în viitorul apropiat. De exemplu, cele mai mari riscuri de securitate asociate cu Inteligența Artificială pot fi atacurile cibernetice automatizate și sofisticate. Atacătorii pot folosi A.I. pentru a genera un cod malițios, pentru a lansa atacuri de tip phishing super personalizate, pentru a detecta vulnerabilități în sisteme automate și la scară mare.

Recomandări

UNDE MĂNÂNCI ÎN BUCUREȘTI?
AVERTISMENTUL LUI MACRON
RĂZBOI. ȘI PACE CÂND?
HAMAS ATACĂ ISRAELUL
CÂT CÂȘTIGĂ ROMÂNII
CHINA NU RENUNȚĂ

Modelele de Inteligență Artificială pot învăța și păstra informații confidențiale, iar acestea, dacă sunt compromise, pot deveni surse de scurgere de date și pot fi folosite în mod malițios. Inteligența Artificială va deveni una dintre cele mai importante arme în lupta pentru și împotriva securității. Riscurile pot fi gestionate doar cu reglementări clare, testare riguroasă, supraveghere umană permanentă și, bineînțeles, cooperarea între mediul privat, guvernamental și academic”.

Citește și