- Adevărul este că presa scrisă, radioul, televiziunea au devenit din ce în ce mai criticate pentru lipsa de credibilitate.
- În zilele noastre vedem că inteligența artificială generativă creează imagini care par atât de reale, dar sunt doar simple deepfake-uri.
- Publicul va simți nevoia să se poată baza pe surse credibile de informare.
Inteligența artificială își face simțită prezență în fiecare zi din viața ta. Mai nou, programele A.I. generative îți oferă o nouă perspectivă asupra realității. Ai grijă la pistele false și informează-te doar din surse credibile. Jurnaliștii au acest rol, iar avansarea inteligenței artificiale pare că îi ajută în acest sens.
Advertisment
Fluxul informațional a fost din ce în ce mai puternic, asta după ce accesul la surse a devenit mult mai accesibil pentru jurnaliști. Adevărul este că presa scrisă, radioul, televiziunea au devenit din ce în ce mai criticate pentru lipsa de credibilitate sau pentru dezinformarea pe care uneori o propagau chiar și fără intenții rele, doar pentru că preluau informații false, neverificate, dar care păreau autentice din cauza popularizări fenomenului digital.
În zilele noastre vedem că inteligența artificială generativă creează imagini care par atât de reale, dar sunt doar simple deepfake-uri. Am văzut recent cazul Taylor Swift, vedem că OpenAI lansează SORA pentru crearea de videoclipuri. Aici intervine rolul jurnalistului modern, care, dacă îmi permiți o metaforă, apare ca o sursă de lumină în bezna dezinformării. Asta spune Monica Attard, profesor la University of Technology din Sydney, care a studiat impactul pe care AI îl poate genera în jurnalismul din zilele noastre.
Recomandări
Publicul va simți nevoia să se poată baza pe surse credibile de informare și să nu cadă în aceste curse din ce în ce mai frecvente ale deepfake-ului creat cu A.I.
Citește și
- VIDEO. Olivia Rodrigo lansează o inițiativă privind drepturile reproductive. „Fund 4 Good” va fi integrată ca parte a turneului muzical „Guts”
- FOTO. Zendaya a pozat fără inhibiții la premiera filmului „Dune”. Ținuta sa a întors toate privirile
- Cât cheltuie un român pe produse bio? Răzvan Botea: „Este o piață în creștere. Cum spun și americanii, a crescut până în 2022, după care a avut o stagnare”
Partenerii noștri