• Richard Branson s-a urcat în racheta Unity și a pornit în călătoria către Spațiu.
  • Alături de Branson sunt cinci specialiști, iar Dave Mackay este pilotul principal. Este pentru a treia oară când duce Unity în Spațiu.
  • Mackay are 64 de ani și înainte de a deveni astronaut a fost pilot al Royal Air Force, pilot de teste și a primit distincția Air Force Cross în 1992.

UPDATE 19:45 – Richard Brason: „Ce zi! Ce zi! Ce zi!”

„Ce zi! Ce zi! Ce zi!”, a exclamat miliardarul Richard Brason după ce s-a întors în siguranță pe Pământ. Richard Brason a ținut un discurs pe aerodromul din New Mexico și le-a transmis oamenilor prezenți și celor care l-au privit live pe canalul de YouTube Virgin Galactic: „Mă simt ca un copil. Mi-am împlinit visul din copilărie și am împlinit un vis pentru nepoții mei și ai dumneavoastră”. De asemenea, miliardarul le-a mulțumit membrilor echipajului.

UPDATE 19:10 – Richard Brason a coborât din navă și și-a îmbrățișat familia

Misiunea Virgin Galactic s-a încheiat cu succes. Miliardarul Richard Branson a ajuns înapoi pe Pământ, iar primul lucru pe care l-a făcut după ce a coborât din navă a fost să își îmbrățișeze familia.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
Sursa foto: Captură video YouTube

UPDATE 18:40 – Avionul purtător a aterizat cu succes înapoi pe Pământ

Aparatul de zbor Unity al companiei Virgin Galactic deținută de miliardarul Richard Branson a aterizat cu bine pe spaceportul America din New Mexico.

Unity a fost transportată de un avion și a efectuat un zbor suborbital, la o altitudine de 80 de km. Viteza aparatului este de trei ori viteza sunetului. La înălțimea maximă atinsă, pasagerii au experimentat imponderabilitatea.

Sursa foto: Captură video YouTube

UPDATE 18:30 – Richard Branson le-a transmis felcitări membrilor echipei pentru lansarea reușită

Sursa foto: Captură video YouTube

UPDATE 18:20 – Nava Unity s-a desprins cu succes de nava mamă

Nava Unity s-a desprins cu succes de nava mamă. Unity a ajuns la peste 8.000 de m altitudine, ceea ce reprezintă un succes. Zborul este programat să dureze o oră.

UPDATE 17:45 – Călătoria miliardarului Richard Branson către Spațiu a început

Misiunea Virgin Galactic a început. Aeronava White Knight Two și-a început zborul.

Sursa foto: Hepta

UPDATE 17:30 – Începe transmisiunea live de la centrul Virgin Galactic

Mai mulți oameni s-au strâns la lansare. Vremea e bună, 26 de grade Celsius, cu un vânt de 8 km pe oră și o umididate de 52%. Începe transmisiunea live de la centrul Virgin Galactic. Îi vom vedea peb Sir Richard Branson și ceilalți cinci membri ai echipajului urcând în nava Unity care va fi transportată până la o altitudine de 15.000 de metri de avionul White Knight Two.

Cam 30 de minute va dura acest zbor. Apoi nava Unity se va desprinde și va prinde o viteză de până la 3.600 de kilometri pe oră spre Spațiu. Vor urma câteva minute de imponderabilitate și apoi nava Unity se va întoarce pe Pământ.

UPDATE 16:30 – Richard Branson a ajuns la aerodromul de unde va decola

Richard Branson a ajuns la aerodromul de unde va decola spre Spațiu. Miliardarul a postat pe contul de Twitter un video în care poate fi văzut cum pedalează spre pistă și cum se întâlnește cu echipajul care îl va însoți în călătorie. În postare, acesta scrie „Este o zi frumoasă pentru a merge în Spațiu”.

UPDATE 14.00. Lansarea navei a fost amânată

Richard Branson și restul echipajului echipajului Unity 22 ar fi trebuit să decoleze de la cosmodromul Spaceport America la ora 16.00 (ora României).

Din cauza condițiilor meteo din New Mexico, unde este situat cosmodrumul, misiunea a fost amânată pentru ora 17.30 (ora României).

UPDATE 11.00. Richard Branson, mesaj pe Twitter: Misiunea mea este să transform visul călătoriei spațiale într-o realitate

Richard Branson, în vârstă de 70 de ani, a scris, duminică, mesaj pe Twitter, înainte lansării rachetei Unity.

Misiunea mea este să transform visul călătoriei spațiale într-o realitate – pentru nepoții mei, pentru nepoții tăi, pentru toată lumea”, a scris miliardarul pe platformă, înainte de lansarea rachetei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

A început numărătoarea inversă până la momentul în care miliardarul Richard Branson se va urca în racheta Unity și se va duce către Spațiu.

Alături de Branson vor fi cinci specialiști, iar Dave Mackay este pilotul principal. Va fi pentru a treia oară când duce Unity în Spațiu.

Are 64 de ani și înainte de a deveni astronaut a fost pilot al Royal Air Force, pilot de teste și a primit distincția Air Force Cross în 1992.


Împreună cu Michael Masucci, cel de-al doilea pilot care îi va fi alături și azi, Dave Mackay a făcut un test cu VSS Unity în feburarie 2019. Uite ce spuneau după acel zbor de încercare.

„Experiența este chiar extraordinară. Am fost mirat de cât de mult am putut să văd și cât de departe am putut să văd. Vedeam atât de departe încât nu puteam să recunosc lucruri. Uitându-mă în jos era totul foarte clar, nu era ceață sau altceva. Cerul este incredibil de întunecat, atmosfera este foarte subțire și frumoasă”, a afirmat Dave Mackay.

„Când eram azi pe scenă, după aterizare, am realizat că întreaga experiență a fost suprarealistă. Cred că este copleșitor să faci parte dintr-o organizație, o comunitate de oameni care încearcă să atingă acest scop de a deschide Spațiul pentru din ce în ce mai mulți oameni”, a spus Michael Mascci, pilot Unity.

La bord se va afla și un astronaut care să evalueze experiența, Sirisha Bandla. Este a doua femeie născută în India care ajunge în Spațiu.

Într-un interviu pentru NPR, Sirisha Bandla spunea că este entuziasmată, doar pentru că nu găsește un cuvânt mai bun. Era de față când Branson a anunțat că vrea să facă o companie pentru ca oamenii să poată ajunge în Spațiu.

„În acel moment credeam că nu am să pot să ajung în Spațiu din cauză că aveam probleme mari cu vederea. Și apoi l-am văzut pe Richard și am știut că am și eu o șansă. Noi suntem doar un echipaj dintr-o mulțime de oameni care vor călători spre Spațiu în viitor”, afirma Sirisha Bandla.

Colin Bennett se va ocupa cu evaluarea procedurilor din cabină. Iar cea care va coordona totul va fi Beth Moses. Singurul turist va fi chiar Richard Branson. Iar înainte de zbor, el a anunțat că începe era turismului spațial.

În luna iulie, visul nostru va deveni realitate. Suntem entuziasmați să împărtășim acel moment cu voi toți. Și când ne vom întoarce voi anunța ceva foarte entuziasmant, să oferim mai multor oameni ocazia de a deveni astronauți”, a declarat Richard Branson, CEO Virgin Galactic.

Unity, nava care duce primul turist în Spațiu

Poate că numele Unity nu înseamna prea mult acum câteva zile. Poate că nici acum nu înseamnă. De astăzi însă, Unity devine nava care duce primul turist în Spațiu. Așa cum și-a imaginat Stephen Hawking în urmă cu 5 ani.

„Mereu am visat la zborul în Spațiu. Însă pentru mulți am crezut că este doar atât, un vis. Este speranța mea că într-o zi viitoarele generații vor privi în urmă la eforturile noastre și vor recunoaște că prin deschiderea Spațiului am ajutat să schimbăm lumea pentru totdeauna. Vă rog să primiți nava Unity”, spunea Stephen Hawking.

Stephen Hawking a ales numele navei care va călători spre Spațiu, astăzi. După ce va fi lansată de aeronava White Knight Two la o altitudine de 15 mii de metri, cu o viteză de până la 3.600 de kilometri pe oră, Unity se va îndrepta spre Spațiu, până la 80 de kilometri deasupra Pământului.

Va pluti 6 minute, la fel și cei aflați înăuntru, înainte să revină spre Pământ. Unity a efectuat până acum 4 lansări. Una dintre ele a fost oprită în ultima clipă. Celelalte au avut succes, ultima chiar în luna mai. Suficient să-l convingă pe Richard Branson, șeful Virgin Galactic, să se urce în navă astăzi.

În timp ce priveam Unity și curajoșii piloți gonind spre Spațiu astăzi, privirea mi-a fost încețoșată de lacrimi. Puteam să aud vocea străbunicului în timp ce îmi șoptea din nou în ureche: viața este, într-adevăr, grozavă”, a spus Richard Branson.

Istoria Virgin Galactic

Richard Branson este pe cale să devină primul turist spațial. A avut acest gând dintotdeauna. Miliardarul britanic și-a dorit mereu să vadă Pământul din Spațiu.

Și-a asumat multe riscuri de-a lungul timpului și, în 2004, a înregistrat compania Virgin Galactic Airways. În 2008, a prezentat lumii avionul construit special pentru a lansa naveta sa și White Knight Two a făcut primul zbor de test. De atunci, a avut de depășit mai multe obstacole în această cursă spațială, iar acum totul este pus la punct pentru acest moment istoric. Richard Branson este pe cale să-și riște propria viață pentru visul său din copilărie.

„Aterizarea pe Lună a fost un moment catalizator pentru mine. Îmi amintesc că tatăl meu m-a dus afară, în Green Village și ne-am uitat la Lună. Am crezut cu adevărat că eu și alți oameni tineri vor putea cândva să meargă în spațiu”, a spus Richard Branson.

Richard Branson își poate trece numele lângă Columb, Magellan și Edmund Hillary

„Cu exercițiu și concentrare, poți să te extinzi mult mai departe decât credeai că e posibil”. Este doar una dintre frazele cunoscute ale lui Sir Edmund Hillary.

Primul om care a cucerit Everestul în 1953. De atunci au fost peste 10 mii de expediții cu succes. Însă doar unul poate să fie primul. Iar numele lui Hillary a rămas în drumul tuturor celor care vor să-i calce pe urme.

„În mod amuzant, acel pas este acum numit Pasul Hillary și orice alpinist care urcă pe Everest din partea de sud, la un moment dat trebuie să treacă de Pasul Hillary”, afirma Sir Edmund Hillary.

Acum ne apropiem de cucerirea Spațiului. Richard Branson a devenit Sir în anul 2000, însă ziua de astăzi poate fi cea care îi trece numele în istorie. Lângă Cristofor Columb. Lângă Ferdinand Magellan. Lângă Neil Armstrong. Lângă Edmund Hillary.

Branson și-a construit o companie ca să-și îndeplinească un vis. Iar o reușită a misiunii pornește o eră nouă. Cea în care Spațiul este accesibil pentru toți, dacă își permit financiar.

Am fost copil cândva și stăteam cu tatăl și sora mea, ne uitam spre Lună și ni s-a spus că Buzz (Aldrin) și Neil (Armstrong) sunt acolo. Și m-am gândit: trebuie să merg în Spațiu într-o zi. Și unul dintre lucrurile care mă entuziasmează cel mai mult este că Virgin Galactic poate să fie o inspirație pentru o nouă generație de copii să facă ceva incredibil în viețile lor”, a povestit Sir Richard Branson.