• Spioni, agenți secreți, criptologi trec zilnic, de două decenii, prin fața misterioasei lucrări, fără a fi reușit să-i vină în întregime de hac.
  • Autorul sculpturii a introdus un cod secret pe care se aștepta ca cineva să-l spargă în câteva săptămâni.
  • „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Sanborn.

În inima sediului CIA, stă o sculptură cu un cod secret pe care experții criptologi se chinuie de zeci de ani să-l descifreze, scrie CNN.

Totul a început la sfârșitul anilor 1980, când artistul Jim Sanborn a fost însărcinat să creeze o sculptură care să fie expusă la sediul CIA din Langley, Virginia. Știind că unii dintre cei mai buni agenți de informații din lume o vor vedea în fiecare zi, Sanborn creat o operă de artă învăluită în misterul unui puzzle greu de rezolvat.

Jim Sanborn a introdus un cod secret pe care se aștepta ca cineva să-l spargă în câteva săptămâni, însă piesele puzzle-ului nu au fost puse cap la cap, nici până în ziua de astăzi.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Sculptura botezată Kryptos a fost dezvelită pe 3 noiembrie 1990, iar de atunci este o provocare a criptografiei.

Kryptos, codul nedescifrat

Maestrul criptolog, Elonka Dunin refuză să renunțe la această provocare, iar astăzi, ea ar putea fi din ce în ce mai aproape de a descifra codul. Cert este că, până astăzi, Kryptos rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nesoluționate din lume. „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Sanborn.

Sanborn nu are experiență în crearea codurilor

Kryptos se află în curtea sediului CIA. E o sculptura în bronz, care are 12 metri înălțime și 20 de metri lățime, toată împachetată cu litere. „Am tăiat cu un ferăstrău, aproape 2.000 de litere”, spune Sanborn. La prima vedere, textul ar părea un fleac, însă Kryptos conține patru mesaje codificate, distincte, care formează împreună o ghicitoare, potrivit lui Sanborn.

Sanborn recunoaște că nu a avut o experiență în crearea codurilor înainte de a ridica sculptura și spune că nu era foarte bun nici la matematică.

„Așa ca a trebuit să apelez la cineva. Să fie sovieticii? Să fie Mossad? Să fie o agenție de informații? Am renunțat la toți, probabil că nu s-ar fi terminat bine”, a povestit sculptorul.

În final, artistul a căutat un sfat de la Edward Scheidt, un expert în criptografie și fost președinte al Centrului criptografic al CIA.

„Ne-am întâlnit mai mult sau mai puțin în secret, iar el m-a educat pe tema codurilor, sistemelor de codificare contemporane – cel puțin contemporane în ’88 ”, spune Sanborn.

Folosind ceea ce a învățat de la Scheidt, Sanborn a compus mesaje text codificate și le-a încorporat în Kryptos. El a folosit diverse tehnici, inclusiv matrici.

„Am vrut să fie descoperite ca niște straturi de ceapă”, adaugă el.

Trei dintre mesajele codificate au fost descifrate de-a lungul anilor de către membrii NSA, CIA și de către publicul larg, însă ceapa trebuie decojită mai mult.