• În 9 state din Uniunea Europeană, numărul angajaților din telecomunicații a crescut
  • Nu este și cazul României, unde angajații din IT pleacă în alte țări pentru salarii mai bune

În plină pandemie, joburile s-au reinventat. Angajații lucrează mai mult de acasă, iar asta înseamnă mai multe amenințări cibernetice pentru marile companii. Așa că a crescut și cererea pe piața IT.

În acest trend nu se încadrează și România, ne arată o statistică Eurostat. Comparativ cu al doilea trimestru al anului 2019, numărul persoanelor angajate în telecomunicaţii a crescut în 9 din 24 de state membre ale UE. În schimb, ocuparea forţei de muncă în sectorul telecomunicaţiilor a scăzut în celelalte 14 state membre.

Țările cu cei mai mulți IT-iști sunt Marea Britanie, Franța, Spania și Italia. Toate au peste 100.000 de IT-ști. România are 54.000 de IT-ști, în scădere cu 6.000 față de anul trecut. Sub noi la numărul de angajați sunt Bulgaria cu 20.000 și Ungaria și 18.000.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Chiar dacă firmele de IT au făcut angajări în pandemie, asta nu i-a oprit pe mulți să plece din România. Peste 37.000 de IT-iști au plecat din România în ultimii 20 de ani, iar deficitul de specialişti este de circa 15.500 de persoane. 60% dintre aceștia au plecat în alte state ale Uniunii Europene pentru salarii mai mari și pentru a căuta o piață în care să își aplice abilităție complexe.