O echipă de cercetători a creat paste de 200 de ori mai subțiri decât firul de păr uman. Cum vor fi folosite acestea în medicină

Cum arată cele mai subțiri paste din lume? Nu, nu e vorba de un nou trend culinar, ci de o descoperire științifică super mișto! O echipă de cercetători britanici a creat spaghete de sute de ori mai subțiri decât un fir de păr uman. Ce legătură au aceste nanofibre cu medicina viitorului?

Ce sunt mai exact aceste paste?

Aceste spaghete nu sunt făcute pentru farfurie, ci pentru un viitor inovator în medicină și tehnologie! Cercetătorii de la University College London au reușit să creeze spaghete de doar 372 de nanometri în diametru, de aproximativ 200 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman! Cum le-au obținut? Printr-un proces numit electrofilare. Practic, un amestec de făină și acid formic este tras cu ajutorul unei sarcini electrice pentru a forma nanofibre extrem de fine. Acidul se evaporă, iar rezultatul este o structură de fire subțiri, invizibile cu ochiul liber.

Dar de ce ar crea cineva astfel de spaghete?

Nanofibrele lor poroase pot fi folosite pentru bandaje care protejează rănile de bacterii, permitând în același timp circulația umezelii. Mai mult, ele ar putea fi baza pentru regenerarea țesuturilor sau pentru administrarea medicamentelor în corp. Profesorul Gareth William care face parte din echipă, explică cu umor că aceste „spaghete” s-ar găti într-o fracțiune de secundă, deci nu sunt o amenințare pentru bucătarii italieni. Totuși, comparația cu paste tradiționale, precum celebrele „su filindeu” din Sardinia, cele mai subțiri paste comestibile din lume, rămâne interesantă.

Exit mobile version