• Prototipul Palletrone menține o poziție orizontală stabilă în timpul zborului.
  • Drona răspunde la controlul uman prin interacțiune fizică om-robot.
  • Echipa a testat o platformă capabilă să transporte obiecte de până la 3 kg.
  • Tehnologia are potențial pentru taxiuri zburătoare și realimentare aeriană.

Cercetătorii sud-coreeni au dezvoltat o dronă de transport care zboară pe mai multe rotoare flexibile ce se corectează automat pentru a rămâne la același nivel în timpul zborului, conform Reuters.

Prototipul poate fi utilizată ca un „cărucior de cumpărături zburător” pentru a transporta bunuri pe teren accidentat, cum ar fi scările, însă echipa vede un viitor mai strălucit.

Prototipul sud-coreean

Prototipul dezvoltat de o echipă a Universității Naționale de Știință și Tehnologie din Seul are o platformă de marfă montată pe partea superioară a unei drone cu mai multe rotoare și este manevrat de o persoană care folosește o forță ușoară pentru a ghida aeronava plutitoare.

Recomandări

GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
NE AJUNGE GAZUL NOSTRU
PRIMUL AJUTOR SE ÎNVAȚĂ
„ENGAGE” IN ACTION

Membrii echipei au făcut o demonstrație a platformei plutitoare cu un mâner asemănător cu cel al unui cărucior de cumpărături cu împingere, deplasând obiecte pe scări și încărcând cutii deasupra, în timp ce aceasta plutea în aer și își menținea echilibrul prin utilizarea unui algoritm de estimare a centrului de masă.

Pentru a deplasa obiecte pe teren accidentat sau pe scări atunci când un cărucior cu roți nu poate, drona răspunde la controlul uman cu ceea ce dezvoltatorii numesc o tehnică de interacțiune fizică om-robot care anticipează intențiile omului pentru un zbor fără probleme, a declarat Lee Seung-jae, profesor de inginerie de proiectare a sistemelor mecanice.

Aplicații potențiale ale tehnologiei Palletrone

Dar obiectivul mai larg al echipei lui Lee nu este dezvoltarea unui cărucior de cumpărături care să fie utilizat peste trepte, ci mai degrabă aplicații care ar utiliza o dronă cu stabilitate orizontală fiabilă, fără tangaj și rulare.

Palletrone poate fi mai mult decât un cărucior de cumpărături zburător”, a spus el, referindu-se la numele pe care echipa l-a dat prototipului prin unirea cuvintelor palet, care este platforma pentru încărcătura de deasupra, și dronă.

Echipa lui Lee a testat o platformă care poate transporta obiecte de până la 3 kg și recunoaște că aplicațiile comerciale pentru transportul de mărfuri la o greutate atât de mică, ușor de transportat de oameni, sunt limitate.

Cu toate acestea, mecanismul care permite dronei să schimbe direcția de zbor fără a se înclina și să mențină o atitudine orizontală are aplicații pentru livrarea de încărcături sensibile sau fragile, a declarat Lee.

Cu toate acestea, echipa lui Lee are în vedere utilizarea potențială a tehnologiei pentru „taxiuri zburătoare” fără echipaj care transportă oameni și pentru ca dronele să fie „realimentate” în aer, prin schimbarea bateriilor, astfel încât aeronava să nu fie nevoită să se întoarcă la bază pentru o nouă încărcare.

Diferențele

În comparație cu dronele cu aripi fixe, dronele cu mai multe rotoare au o viteză și o rază de acțiune limitate în mod inerent, dar au un control și o manevrabilitate mai bune, inclusiv capacitatea de a pluti în zbor.

Acestea au fost utilizate pentru livrarea de mărfuri, alimente și materiale medicale, însă aplicațiile comerciale au fost limitate în mare parte pentru că nu este practic să se mărească dimensiunea bateriei suficient pentru a transporta o sarcină utilă mai grea pe o distanță mai mare.

Lucrările realizate de Seoul Tech au fost publicate în IEEE Robotics and Automation Letters, publicația Institutului Inginerilor Electrici și Electronici din New York.

Citește și