• Noua metodă poate identifica ADN-ul tumoral circulant în sânge cu o precizie remarcabilă.
  • Echipa de cercetători de la Weill Cornell Medicine NYC a demonstrat succesul tehnologiei la pacienți cu diverse tipuri de cancer: pulmonar, melanom, sân, colorectal și polipi precanceroși.
  • Tehnologia îmbunătățește raportul „semnal-zgomot”, permițând detectarea recidivei cancerului cu luni sau chiar ani înaintea metodelor clinice standard.

Inteligența Artificială se mișcă foarte repede și în sănătate. O nouă tehnologie bazată pe A.I. a demonstrat o sensibilitate fără precedent în detectarea timpurie a cancerului. Noua metodă poate identifica ADN-ul tumoral circulant în sânge cu o precizie remarcabilă, depășind metodele clinice standard.

Aceasta implică o metodă de detectare a ADN-ului tumoral în sânge, care a dovedit o sensibilitate fără precedent în predicția recurenței cancerului. Studiul publicat în revista Nature Medicine arată că AI poate prezice recurența cancerului cu o acuratețe excepțională, îmbunătățind astfel detectarea timpurie a recidivei și monitorizarea răspunsului tumoral în timpul tratamentului. Echipa de cercetători de la Weill Cornell Medicine NYC a demonstrat succesul tehnologiei la pacienți cu diverse tipuri de cancer: pulmonar, melanom, sân, colorectal și polipi precanceroși.

Tehnologia îmbunătățește raportul „semnal-zgomot”, permițând detectarea recidivei cancerului cu luni sau chiar ani înaintea metodelor clinice standard. În noul studiu, cercetătorii au utilizat o strategie avansată de învățare automată pentru a detecta modele subtile în datele de secvențiere. Sistemul MRD-EDGE fiind capabil să recunoască mutațiile tumorale specifice pacientului. Într-un test efectuat pe 15 pacienți cu cancer colorectal, MRD-EDGE a estimat corect prezența cancerului rezidual la 9 dintre aceștia, iar 5 dintre ei au avut recidivă confirmată ulterior prin metode mai puțin sensibile. Sistemul nu a furnizat rezultate fals-negative, toți pacienții considerați lipsiți de ADN tumoral neprezentând recidivă pe durata studiului. De asemenea, tehnologia a detectat ADN-ul mutant din adenoamele colorectale precanceroase, marcând un progres puternic în detectarea leziunilor premaligne.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Citește și