• OpenAI l-a angajat pe fostul director NSA, Paul Nakasone, în consiliul său de administrație.
  • Angajarea lui Nakasone urmărește să întărească securitatea A.I., dar ridică probleme legate de supraveghere.
  • Grupul intern de siguranță al companiei s-a desființat.

OpenAI se simte din ce în ce mai restrâns în fiecare zi. În cea mai recentă mișcare, compania a declarat vineri că l-a angajat pe fostul director NSA, Paul Nakasone, în consiliul său de administrație, scrie Business Insider. Pe lângă conducerea NSA, Nakasone a fost șeful Comandamentului cibernetic al SUA – divizia de securitate cibernetică a Departamentului de Apărare. OpenAI spune că angajarea lui Nakasone reprezintă „angajamentul său față de siguranță și securitate” și subliniază importanța securității cibernetice pe măsură ce A.I. continuă să evolueze.

„Devotamentul OpenAI față de misiunea sa se aliniază îndeaproape cu propriile mele valori și propria mea experiență în serviciul public”, a spus Nakasone într-un comunicat. „Aștept cu nerăbdare să contribui la eforturile OpenAI de a asigura că Inteligența Artificială este sigură și benefică pentru oamenii din întreaga lume”. Dar criticii se tem că angajarea lui Nakasone ar putea reprezenta altceva: supraveghere.

Edward Snowden, avertizorul american care a scurs documente secrete despre supraveghere în 2013, a declarat într-o postare pe X că angajarea lui Nakasone a fost o „trădare calculată a drepturilor oricărei persoane de pe Pământ”. „S-au desprins complet: nu aveți încredere niciodată în OpenAI sau în produsele sale (ChatGPT etc)”, a scris Snowden. Într-un alt comentariu despre X, Snowden a spus că „intersecția A.I. cu marea de date de supraveghere care s-a acumulat în ultimele două decenii va pune puteri cu adevărat îngrozitoare în mâinile câtorva nesocotiți”.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Pe de altă parte, senatorul Mark Warner, un democrat din Virginia și șeful Comitetului de Informații al Senatului, a descris angajarea lui Nakasone ca fiind „un mare câștig”. „Nu există nimeni în comunitatea de securitate, în linii mari, care să fie mai respectat”, a declarat Warner pentru Axios .

Expertiza lui Nakasone în domeniul securității ar putea fi necesară la OpenAI, unde criticii s-au îngrijorat că problemele de securitate ar putea provoca atacuri. OpenAI l-a concediat pe fostul membru al consiliului de administrație, Leopold Aschenbrenner, în aprilie, după ce acesta a trimis o notă în care detalia un „incident major de securitate ”. El a descris securitatea companiei ca fiind „insuficientă” pentru a se proteja împotriva furtului de date.

La scurt timp după, echipa de superaliniere a OpenAI – care s-a concentrat pe dezvoltarea sistemelor A.I. compatibile cu interesele umane – s-a dezintegrat brusc după ce doi dintre cei mai importanți cercetători în materie de siguranță ai companiei au renunțat . Jan Leike, unul dintre cercetătorii plecați, a spus că „nu este de acord cu conducerea OpenAI cu privire la prioritățile de bază ale companiei de ceva timp”.

Ilya Sutskever, om de știință șef al OpenAI, care a lansat inițial echipa de superaliniere, a fost mai reticent cu privire la motivele sale pentru a pleca. Dar oamenii din interiorul companiei au spus că a fost pe un teren instabil din cauza rolului său în înlăturarea eșuată a CEO-ului Sam Altman. Sutskever a dezaprobat abordarea agresivă a lui Altman față de dezvoltarea A.I., care a alimentat lupta lor pentru putere.

Și dacă toate acestea nu ar fi de ajuns, chiar și localnicii care locuiesc și lucrează în apropierea biroului OpenAI din San Francisco spun că marea companie începe să-i supravegheze. O casieriță de la un magazin de animale a declarat pentru The San Francisco Standard că biroul are o „atmosfera secretă”.

Citește și