• Papa Francisc a transmis faptul că a fost victima tehnologiei de tip deepfake.
  • Deepfake-ul este o înregistrare în care o persoană are fața modificată digital.
  • Papa Francisc: „A.I. trebuie să sprijine și nu să elimine rolul jurnalismului pe teren”.

Papa Francisc, recunoscând că a fost victima unei fotografii deepfake, a avertizat miercuri împotriva pericolelor „perverse” ale inteligenței artificiale, reînnoind un apel la reglementarea acesteia la nivel mondial pentru a o valorifica pentru binele comun, scrie Reuters.

Francisc a vorbit despre temerile și speranțele sale cu privire la inteligența artificială în mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale a Bisericii Romano-Catolice, care va fi marcată în întreaga lume la 12 mai.

În timp ce i-a îndemnat pe oameni să „lase deoparte previziunile catastrofale și efectele lor anestezice”, mesajul său de trei pagini a fost în mare parte cumplit, avertizând asupra „poluării cognitive” care poate distorsiona realitatea și promova narațiuni false.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Nu trebuie decât să ne gândim la problema de lungă durată a dezinformării sub forma știrilor false, deepfakes, și anume crearea și difuzarea de imagini care par perfect plauzibile, dar false – și eu am fost un obiect al acestui lucru”, a scris Francis.

Se pare că se referea la o imagine falsă cu el care a devenit virală pe rețelele de socializare anul trecut. Aceasta îl înfățișa purtând o haină albă pufoasă până la glezne, postată de cineva care a folosit un program de generare de imagini.

Francisc a vorbit, de asemenea, despre falsele „mesaje audio care folosesc vocea unei persoane pentru a spune lucruri pe care acea persoană nu le-a spus niciodată”.

Luni, procurorul general al statului american New Hampshire a declarat că biroul său a deschis o anchetă privind originea falselor apeluri telefonice false care simulau vocea președintelui Joe Biden și care încurajau alegătorii să nu voteze la alegerile primare prezidențiale de marți.

În mesajul de miercuri, Papa a vorbit despre „patologiile asociate” A.I., inclusiv despre o scădere a pluralismului și o proliferare a „gândirii de grup”, în care pozițiile de consens sunt adoptate fără a lua în considerare criticile sau alternativele din exterior.

Francisc a vorbit, de asemenea, despre pericolul A.I. în mass-media, în special în ceea ce privește raportarea războiului, despre care a spus că ar putea fi supus unui război paralel purtat prin campanii de dezinformare.

„A.I. trebuie să sprijine și nu să elimine rolul jurnalismului pe teren”, a spus el.

Citește și