• Tuvalu, statul insular din Pacific, a început deja să creeze o clonă digitală a statului.
  • Încălzirea globală a ridicat nivelul apei în ultimii ani, 12.000 de locuitori s-au mutat deja în Noua Zeelandă.
  • Tuvalu va exista în Metaverse, dar planul principal este ca insula să fie salvată cât mai mult timp posibil.

Prima națiune care se digitalizează este Tuvalu, micul stat insular din Pacific se confruntă cu o scufundare lentă, cauzată de încălzirea globală, deci viitorul națiunii este în online, scrie The Guardian.

Tuvalu, în Pacificul de Sud, este o națiune insulară independentă în cadrul Commonwealth-ului Britanic. Cele 9 insule ale sale cuprind atoli mici, slab populați și insule de recif, cu plaje mărginite de palmieri și locuri din cel de-al doilea război mondial.

Zona de Conservare Funafuti oferă ape calme pentru scufundări și snorkeling printre țestoase și pești tropicali, plus câteva insulițe nelocuite care adăpostesc păsări marine. Se așteaptă ca Tuvalu să fie una dintre primele țări din lume care va fi complet pierdută din cauza schimbărilor climatice.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Cele trei insule de corali și șase atoli care alcătuiesc țara au o masă totală de pământ de mai puțin de 26 km pătrați. La ritmurile actuale de creștere a nivelului mării, unele estimări sugerează că jumătate din suprafața de uscat a capitalei, Funafuti, va fi inundată de apele mareelor în decurs de trei decenii. Până în 2100, 95% din pământ va fi inundat de mareele rege periodice, făcându-l practic nelocuitor.

Singura salvare este digitalizarea

Digitalizarea este unica salvare a statului, vor continua sa existe datorita clonării digitale, iar guvernul va funcționa la fel. O componentă a procesului de digitalizare implică transferul în cloud a accesului la serviciile guvernamentale și consulare și la toate sistemele administrative însoțitoare.

Acest lucru ar permite ca alegerile să aibă loc în continuare, iar organismele guvernamentale să își continue rolul. Simon Kofe, ministrul justiției, comunicațiilor și afacerilor externe din Tuvalu spune ca: „Dacă avem un guvern sau o populație strămutată dispersată pe tot globul, am avea un cadru care să ne asigurăm că continuăm să ne coordonăm, să continuăm să ne furnizăm serviciile, să ne gestionăm resursele naturale în apele noastre și toate activele noastre suverane.”

Cei 11.200 de locuitori vor fi nevoiți să se mute

Aproximativ o cincime din populația de 12.000 de locuitori din Tuvalu s-a mutat deja, mulți în Noua Zeelandă în cadrul categoriei de acces la Pacific, un buletin de vot care permite ca până la 150 de cetățeni să primească reședința în Noua Zeelandă în fiecare an.

Mulți se luptă pentru a-și câștiga existența și sunt îngrijorați să-și piardă identitatea culturală.
Kofe descrie proiectul „Future Now” drept plan B, dar reiterează că planul A este să facă tot ce le stă în putere pentru a salva insula cât mai mult timp posibil.
A fost deja realizată o clonare virtuală a uneia dintre insulele arhipelagului Te Afualiku. Datorită imaginilor din satelit, fotografiilor și filmărilor cu drone, a fost posibilă recrearea elementelor care alcătuiesc insula, cum ar fi palmierii, boabele de nisip, direcția valurilor mării.
Se lucrează în Tuvalu pentru a revendica pământ, împreună cu încercări de a-și păstra cultura și istoria online, în planuri inovatoare care ar putea face Tuvalu să devină prima națiune complet digitalizată existentă în metavers.

Citește și: