• Prima navă spațială reutilizabilă din China, despre care se știu foarte puține detalii, a aterizat după două zile pe orbită, potrivit Bloomberg.
  • Naveta a fost lansată vineri cu o rachetă Long March 2F din deșertul nord-vestic al Chinei și a aterizat conform planului duminică.
  • Statele Unite și fosta Uniune Sovietică au folosit deja nave spațiale reutilizabile, începând din 1980, respectiv din 1988.

Prima navă spațială reutilizabilă din China a aterizat duminică după două zile pe orbită – un posibil pas către zboruri spațiale mai ieftine, a anunțat guvernul.

Programul spațial, condus de armată, a dat publicității puține detalii despre navă. În jurul acesteia plutește un mister mai mare decât cel legat de nava spațială americană X-37. Mass-media de stat nu au publicat încă nici o fotografie. Nici despre dimensiunea și forma navei spațiale chineze nu se știe nimic.

Se știe doar că a fost lansată vineri cu o rachetă Long March 2F de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan din deșertul nord-vestic al Chinei. Nava a aterizat conform planului la Jiuquan, a declarat agenția oficială de știri Xinhua.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Lansarea acesteia „marchează o descoperire importantă în cercetarea pe care o realizează țara noastră asupra navelor spațiale reutilizabile”, care promit o „modalitate mai convenabilă și mai ieftină” de a ajunge în spațiu, a declarat Xinhua.

China a lansat primul său astronaut pe orbită în 2003 și a lansat o stație spațială. Anul trecut, a devenit prima țară care a aterizat un robot pe partea nevăzută a Lunii. O sondă care transportă un alt robot este în drum spre Marte.

Statele Unite și fosta Uniune Sovietică au folosit deja nave spațiale reutilizabile. Naveta spațială americană a efectuat 134 de misiuni din 1980 până în 2011. De atunci, armata americană a dezvoltat avionul spațial X-37, care a efectuat în luna mai a acestui an al șaselea zbor. Iar avionul spațial sovietic, Buran, a efectuat două orbite terestre în 1988.