• O companie cibernetică indiană, puţin cunoscută, şi-a oferit serviciile de hacking
  • Și-a ajutat clienţii să spioneze peste 10.000 de conturi de e-mail pe o perioadă de şapte ani, relatează Reuters
  • Politicieni și investitori din întreaga lume au fost monitorizați

BellTroX InfoTech Services, cu sediul în New Delhi, a spionat oficiali guvernamentali din Europa, magnaţi ai jocurilor de noroc din Bahamas şi investitori cunoscuţi din Statele Unite, inclusiv gigantul de capital privat KKR şi traderul financiar Muddy Waters, spun trei foşti angajaţi, cercetători externi şi un număr de dovezi online.

Aspectele referitoare la spionajul practicat de BellTroX care vizează ţinte americane sunt în prezent investigate de autorităţile din SUA. Reuters nu cunoaşte identitatea clienţilor BellTroX. Într-un interviu telefonic, proprietarul companiei, Sumit Gupta, a refuzat să dezvăluie cine l-a angajat şi a negat vreo infracţiune.

Carson Block, fondatorul Muddy Waters, a spus că a fost „dezamăgit, dar nu surprins, să afle că am fost probabil vizaţi de hacking de către un client al BellTroX.” KKR a refuzat să comenteze.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Zeci de mii de mesaje rău intenţionate, menite să păcălească victimele să îşi dezvăluie parolele au fost trimise de BellTroX între 2013 şi 2020. Pe listă se află judecători din Africa de Sud, politicieni din Mexic, avocaţi din Franţa şi grupuri ecologiste din Statele Unite. Vorbind telefonic de la domiciliul său din New Delhi, Gupta a negat hackingul şi a spus că nu a fost niciodată contactat de forţele de ordine. El a spus că doar i-a ajutat pe investigatorii privaţi să descarce mesaje, după ce i-au furnizat detalii de autentificare.

Funcţionând dintr-o cameră mică de deasupra unui magazin de ceai închis, aflat într-un complex de retail din Delhi, BellTroX şi-a bombardat ţintele cu zeci de mii de e-mailuri rău intenţionate, potrivit datelor analizate de Reuters. Unele mesaje imitau colegi sau rude; alţii au reprezentat solicitări de conectare Facebook sau notificări pentru dezabonaarea de pe site-uri de pornografie.

Autor: Dorin Oancea