• Un studiu al University of Chicago Booth School of Business arată că GPT-4 de la OpenAI poate prezice performanța viitoare a unei companii mai bine decât un analist uman.
  • Analiștii se descurcă mai bine în abordarea circumstanțelor financiare complexe, probabil datorită capacității lor de a lua în considerare „informațiile soft”.
  • Performanțele chatbot-ului au avut o precizie cu 7% mai mare decât media analiștilor financiari.

Un studiu al University of Chicago Booth School of Business arată că GPT-4 de la OpenAI poate face analize ale situațiilor financiare și, în unele cazuri, poate prezice performanța viitoare a unei companii mai bine decât un analist uman.

Studiul a evaluat peste 150.000 de analize ale anilor de activitate ai firmelor de la aproximativ 15.000 de companii între 1968 și 2021, scrie Business Insider. Acesta a constatat că, atunci când i s-au oferit situații financiare fără context textual, GPT-4 a atins o precizie de 60% în prezicerea direcției viitoarelor câștiguri. Performanțele chatbot-ului au avut o precizie cu 7% mai mare decât media analiștilor financiari.

Totuși, studiul spune și că atât modelele de Inteligență Artificială, cât și analiștii umani au dificultăți în a evalua viitoarele performanțe pentru firmele mai mici sau cele care raportează pierderi.

Recomandări

NU SE TERMINĂ LUPTA
CE FACI ÎN WEEKEND LA PARIS?
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
ZELE MEETS TRUMP
DISCUȚIILE CONTINUĂ

Analiștii se descurcă mai bine în abordarea circumstanțelor financiare complexe, probabil datorită capacității lor de a lua în considerare „informațiile soft” și contextul găsit în afara situațiilor financiare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși LLM-urile pot ușura procesarea informațiilor financiare și ajuta analiștii să facă evaluări mai precise ale sănătății financiare a unei companii, acestea nu pot înlocui în totalitate analiștii umani.

Citește și