STUDIU. A.I. ar putea ajuta la prezicerea câștigurilor financiare al companiilor mai bine decât oamenii

Un studiu al University of Chicago Booth School of Business arată că GPT-4 de la OpenAI poate face analize ale situațiilor financiare și, în unele cazuri, poate prezice performanța viitoare a unei companii mai bine decât un analist uman.

Studiul a evaluat peste 150.000 de analize ale anilor de activitate ai firmelor de la aproximativ 15.000 de companii între 1968 și 2021, scrie Business Insider. Acesta a constatat că, atunci când i s-au oferit situații financiare fără context textual, GPT-4 a atins o precizie de 60% în prezicerea direcției viitoarelor câștiguri. Performanțele chatbot-ului au avut o precizie cu 7% mai mare decât media analiștilor financiari.

Totuși, studiul spune și că atât modelele de Inteligență Artificială, cât și analiștii umani au dificultăți în a evalua viitoarele performanțe pentru firmele mai mici sau cele care raportează pierderi.

Analiștii se descurcă mai bine în abordarea circumstanțelor financiare complexe, probabil datorită capacității lor de a lua în considerare „informațiile soft” și contextul găsit în afara situațiilor financiare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși LLM-urile pot ușura procesarea informațiilor financiare și ajuta analiștii să facă evaluări mai precise ale sănătății financiare a unei companii, acestea nu pot înlocui în totalitate analiștii umani.

Exit mobile version