• Atunci când oamenii trebuiau să își amintească singuri, ei își foloseau capacitatea de memorie pentru a stoca cele mai importante informații.
  • În total, au participat 158 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 71 de ani.
  • Participanților li s-au arătat până la 12 cercuri numerotate pe ecran și trebuiau să își amintească să tragă unele cercuri spre stânga și altele spre dreapta.

Contrar îngrijorărilor conform cărora utilizarea excesivă a tehnologiei ar putea face oamenii leneși sau uituci, un nou studiu sugerează că smartphone-urile și alte dispozitive digitale pot contribui la îmbunătățirea abilităților de memorare.

Rezultatele cercetării au fost publicate luni în Journal of Experimental Psychology. Sam Gilbert, autorul principal al studiului, a declarat într-un comunicat de presă că oamenii de știință au urmărit să exploreze modul în care stocarea informațiilor într-un dispozitiv digital ar putea influența abilitățile de memorie ale unei persoane.

„Am descoperit că, atunci când oamenilor li s-a permis să folosească o memorie externă, dispozitivul i-a ajutat să își amintească informațiile pe care le salvase în el. Acest lucru nu a fost deloc surprinzător, dar am constatat, de asemenea, că dispozitivul a îmbunătățit memoria oamenilor și pentru informațiile nesalvate”, a declarat acesta în comunicat, citat de UPI.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Acest lucru s-a întâmplat „pentru că utilizarea dispozitivului a schimbat modul în care oamenii își foloseau memoria pentru a stoca informații de mare importanță față de cele de mică importanță”, a declarat Gilbert, profesor asociat la Institutul de Neuroștiințe Cognitive al University College din Londra.

Cum s-a desfășurat studiul

Atunci când oamenii trebuiau să își amintească singuri, ei își foloseau capacitatea de memorie pentru a stoca cele mai importante informații, a spus Gilbert. Dar atunci când puteau folosi dispozitivul, ei salvau informațiile mai importante în acesta și își foloseau propria memorie pentru informațiile mai puțin importante.

Pentru a demonstra acest lucru, potrivit comunicatului, cercetătorii au dezvoltat o sarcină de memorie care să fie redată pe o tabletă digitală cu ecran tactil sau pe un computer. În total, au participat 158 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 71 de ani.

Participanților li s-au arătat până la 12 cercuri numerotate pe ecran și trebuiau să își amintească să tragă unele cercuri spre stânga și altele spre dreapta.

Numărul de cercuri pe care aceștia și-au amintit să le tragă în partea corectă a ecranului a determinat plata lor la sfârșitul experimentului.

O parte a fost desemnată ca fiind „de mare valoare”, ceea ce înseamnă că dacă își aminteau să tragă un cerc pe această parte valora de 10 ori mai mulți bani decât dacă își aminteau să tragă un cerc pe partea opusă, „de valoare mică”.

Participanții la studiu au executat această sarcină de 16 ori, folosindu-și propria memorie pentru a ține minte pentru jumătate din încercări și având voie să seteze memento-uri pe dispozitivul digital pentru cealaltă jumătate.

Cercetătorii au descoperit că oamenii au avut tendința de a folosi dispozitivele digitale pentru a memora detaliile cercurilor de mare valoare – iar memoria lor pentru acele cercuri a fost îmbunătățită cu 18% atunci când au făcut acest lucru. Memoria lor pentru cercurile de valoare mică s-a îmbunătățit, de asemenea, cu 27%, chiar și în cazul persoanelor care nu au setat memento-uri pentru cercurile de valoare mică.

Un potențial cost pentru memorie

Dar constatările au determinat, de asemenea, ceea ce cercetătorii au descris ca fiind „un potențial cost al utilizării memento-urilor”.

Atunci când memento-urile au fost eliminate, oamenii și-au amintit mai bine cercurile de valoare redusă decât cele de valoare ridicată, ceea ce indică faptul că „au încredințat cercurile de valoare ridicată dispozitivelor lor și apoi au uitat de ele”.

Concluzia, potrivit lui Gilbert, este că instrumentele de memorie externă funcționează.

„Departe de a provoca „demență digitală”, utilizarea unui dispozitiv de memorie externă poate chiar să ne îmbunătățească memoria pentru informațiile pe care nu le-am salvat niciodată”, a spus el.

El a adăugat o notă de precauție: „Trebuie să fim atenți să facem copii de rezervă pentru cele mai importante informații. În caz contrar, dacă un instrument de memorie cedează, am putea rămâne doar cu informații de mai mică importanță în memoria noastră”.