• Harari: Puterea se naște din cooperare unui număr mare de oameni, dar nu folosim puterea într-un mod înțelept.
  • A.I. este prima tehnologie din istorie care poate lua decizii și crea noi idei singură, și poate scăpa de sub controlul uman.
  • Rețelele oamenilor sunt unite prin informație, iar dacă informația este nocivă, atunci oamenii vor lua decizii proaste.
  • Evoluția A.I. nu se îndreaptă spre o inteligență de tip uman, ci spre una de tip alien, care are este străină de interesul oamenilor.

Opinia publică este împărțită în ce privește viitorul Inteligenței Artificiale. Unii se tem că va face mai mult rău decât bine, alții prezic că va eradica bolile și vom trăi fericiți. În cartea sa, care va apare peste două săptămâni, filosoful Yuval Noah Harari pornește de la exemple din trecut pentru a ne avertiza: nu crea puteri pe care nu le poți controla.

Ce vrea să spună Harari cu asta?

Cotidianul The Guardian a citat un paragraf destul de complex din cartea celebrului filosof Yuval Noah Harari. El spune că dacă plecăm spre Inteligența Artificială dintr-un loc mai îndepărtat, omenirea a obținut puteri uriașe din rețele mari de cooperare. Așadar, unitățile mari de oameni pot genera o putere imensă dacă sunt în cooperare. Rețelele mari de oameni sunt unite ărin informații.

Harari spune că omenirea nu a avut niciodată acces la un număr atât de mare de informații, ceea ce înseamnă că ar trebui să avansăm. Nu se întâmplă acest lucru pentru că informațiile pe care le avem sunt foarte nocive. Faptul că primim multă informație, nu înseamnă că este bună.

Recomandări

TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
VICTIMA RĂMÂNE ANONIMĂ
CE VEZI LA PARIS?
CEL MAI MARE BARAJ

Dacă alimentăm Inteligența Artificială cu foarte multe informații care au impact asupra omenirii, atunci aceasta va deveni independentă și autonomă și va lua decizii singură. Vom ajunge în situația în care omenirea nu va mai putea control Inteligența Artificială.

Citește și