• TikTok a dezvăluit o serie de măsuri pentru a spori confidențialitatea și a atenua îngrijorările tot mai mari ale autorităților de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului.
  • Proiectul Clover, așa cum este denumit, va înființa două noi centre de date în Uniunea Europeană (UE).
  • Mutarea strategică a TikTok se datorează restricțiilor tot mai mari impuse aplicației.

TikTok a dezvăluit o serie de măsuri pentru a spori confidențialitatea și a atenua îngrijorările tot mai mari ale autorităților de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului. Platforma video deținută de gigantul chinez ByteDance va începe să stocheze local datele cetățenilor europeni.

Proiectul Clover, așa cum este denumit, va înființa două noi centre de date în Uniunea Europeană (UE). Unul dintre ele va fi în Dublin, Irlanda, unde există deja un centru similar și unde compania își are birourile europene. Celălalt va fi situat în regiunea Hamar din Norvegia. Deși nu se știe încă ce companie va opera aceste centre, sursele TikTok au confirmat că va fi vorba despre un furnizor european.

Până în prezent, datele utilizatorilor europeni au fost stocate pe servere din Statele Unite, cu copii de rezervă în Singapore. Procesul de migrare către serverele europene, care a început în 2021, va continua până anul viitor. Europa va fi locația implicită pentru aceste date. Această schimbare a implicat o investiție anuală totală de 1,2 miliarde de euro.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mutarea strategică a TikTok se datorează restricțiilor tot mai mari impuse aplicației. La 23 februarie anul trecut, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European au interzis utilizarea aplicației pe dispozitivele personalului lor. Doar patru zile mai târziu, guvernul canadian a luat aceeași decizie. Aceste măsuri au urmat unei interdicții de utilizare a TikTok pe dispozitivele întregii administrații federale din Statele Unite, precum și în mai mult de jumătate din statele țării. Spania nu a luat încă o astfel de măsură.

Toate aceste măsuri sunt un răspuns la temerile că TikTok ar putea fi folosit pentru spionaj de către China. Deși acest presupus backdoor nu a fost încă dovedit, scandalul provocat de dezvăluirea că angajații TikTok au folosit aplicația pentru a supraveghea jurnaliștii Forbes nu a ajutat compania.

În noiembrie, TikTok a anunțat că angajații săi din până la 10 țări vor putea gestiona datele utilizatorilor europeni pentru a îmbunătăți experiența și performanța aplicației, ceea ce este obișnuit pe alte platforme. Compania a anunțat că va reduce transferul de date din afara regiunii și accesul angajaților la aceste date. Orice acces la date nu numai că va respecta legile de protecție relevante, dar va trebui să treacă și prin aceste gateway-uri de securitate și controale suplimentare”, se arată în comunicat.

Această modificare va afecta cetățenii din UE, Regatul Unit, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Peste 150 de milioane de persoane din aceste țări folosesc TikTok în fiecare lună.