• Sursele regenerabile vor depăși în 2025 producția de electricitate obținută de cărbune.
  • Anul acesta investițiile în tehnologii solare, eoliene și EV-uri au depășit 1,700 miliarde $.
  • China dublează capacitatea până în 2025, atingând 5 ani mai devreme, decât termenul propus.

Tranziția către energia verde are loc mai repede decât anticipau specialiștii, potrivit NY Times. În 2025, sursele regenerabile de energie vor depăși producția de electricitate obținută din cărbune la nivel mondial.

Statisticile la nivel mondial

SUA se străduiește să ajungă din urmă Europa, iar la nivel global schimbarea are loc într-un ritm care îi surprinde chiar și pe experți. Producțiile de energie eoliană și solară bat recorduri. Investițiile americane în acest domeniu sunt cele care vor înclina în final balanța. Producătorii de automobile pun acum vehiculele electrice în centrul strategiilor lor de afaceri și vorbesc deschis despre o dată de la care nu vor mai produce motoare cu combustie internă. Încălzirea, răcirea, chiar și gătitul sunt tot mai mult electrice. Numai în acest an, investițiile în tehnologii solare, eoliene, baterii și vehicule electrice vor depăși la nivel mondial 1.700 de miliarde de dolari, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, în timp ce investițiile în combustibili fosili rămân la un nivel încă mare, de 1.000 de miliarde de dolari.

Ce planuri au liderii mondiali

China de exemplu ca lider mondial, își va dubla capacitatea până în 2025, atingând cu cinci ani mai devreme termenul pe care și-l propusese inițial. În Marea Britanie, aproximativ o treime din electricitate este generată de energie eoliană, solară și hidroelectrică, iar în SUA 23% din energia electrică consumată în acest an va proveni din surse regenerabile, în creștere cu 10% față de acum un deceniu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Iar România, după o analiză a Planului în domeniul energiei, și-a făcut un plan ca până în 2030 să ajungă la 34% surse de energie regenerabilă.

Citește și: