• X al lui Elon Musk a fost acuzat de Uniunea Europeană că a încălcat regulile sale de conținut online.
  • Utilizatorii ar putea fi păcăliți să creadă că identitatea celor cu semne de bifă albastră a fost verificată.
  • Ancheta a început în temeiul Digital Services Act (DSA) al UE.

Site-ul de socializare X al lui Elon Musk a fost acuzat de Uniunea Europeană că a încălcat regulile sale de conținut online, conturile sale „verificate” având potențialul de a „înșela” utilizatorii, scrie BBC.

Autoritatea de reglementare a tehnologiei din bloc a spus că utilizatorii ar putea fi păcăliți să creadă că identitatea celor cu semne de bifă albastră a fost verificată, când de fapt oricine poate plăti pentru o bifă albastră. Ea a spus că a găsit dovezi că „utilizatorii rău intenționați” au abuzat de sistem.

Ancheta a început în temeiul Digital Services Act (DSA) al UE – ar putea duce la amendarea lui X cu până la 6% din cifra de afaceri anuală globală și forțată să schimbe modul în care funcționează în bloc.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Musk a reacționat furios: „DSA este dezinformare”, a scris el pe X. Musk – care a cumpărat platforma pentru 44 de miliarde de dolari în 2022 – a spus că regulile DSA echivalează cu un „discurs cenzurat”, pe care a spus că îl consideră inacceptabil .

Autoritatea de reglementare a tehnologiei a constatat, de asemenea, o lipsă de transparență în ceea ce privește publicitatea și a spus că X nu a furnizat date pentru utilizare în cercetare, așa cum este cerut de normele UE.

Descoperirile urmează unei investigații de șapte luni în temeiul DSA, care cere companiilor mari de tehnologie, precum X, să ia măsuri pentru a opri conținutul ilegal și de a proteja publicul.

DSA a fost introdus în 2022. Platformele TikTok, AliExpress și Meta ale ByteDance sunt, de asemenea, investigate în temeiul actului .

Comisia a spus că modul în care X și-a proiectat și operat interfața pentru conturile verificate cu bifa albastră „nu corespunde practicilor din industrie și înșală utilizatorii”.

„Deoarece oricine se poate abona pentru a obține un astfel de statut „verificat”, acesta afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și informate cu privire la autenticitatea conturilor și a conținutului cu care interacționează”, a adăugat acesta.

„Există dovezi că utilizatori rău intenționați abuzează de „contul verificat” pentru a înșela utilizatorii”.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Pe vremuri, BlueChecks însemna surse de informații de încredere.

„Acum, cu X, opinia noastră preliminară este că ei înșală utilizatorii și încalcă DSA”, a adăugat el.

X are acum dreptul la apărare – dar dacă opinia noastră este confirmată, vom impune amenzi și vom solicita schimbări semnificative”.

X a fost, de asemenea, acuzat că a blocat cercetătorii să acceseze datele sale publice.

„În special, X interzice cercetătorilor eligibili să acceseze în mod independent datele sale publice, cum ar fi prin scraping, așa cum se precizează în termenii săi de serviciu”, a spus Comisia .

Dacă aceste lucruri vor fi dovedite ca fiind adevărate, X ar fi, de asemenea, supus unei „perioade de supraveghere sporite pentru a asigura conformitatea”.

Comisia va continua, de asemenea, investigațiile asupra practicilor X în ceea ce privește difuzarea de conținut ilegal și cât de bine combate răspândirea știrilor false.

Citește și