• Un studiu al Oxford Internet Institute sugerează că nu există dovezi că răspândirea globală a Facebook este legată de daune psihologice.
  • Cercetătorii susțin că acest studiu contrazice credința comună potrivit căreia social media este dăunătoare din punct de vedere psihologic.
  • Meta, care deține Facebook, s-a confruntat cu o analiză amănunțită în urma mărturiilor unor denunțători.

Un studiu al Oxford Internet Institute (OII) sugerează că nu există dovezi că răspândirea globală a Facebook este legată de daune psihologice. Cercetarea a analizat modul în care starea de bine s-a schimbat în 72 de țări pe măsură ce utilizarea platformei de socializare a crescut, informează BBC.

Cercetătorii susțin că acest studiu contrazice credința comună potrivit căreia social media este dăunătoare din punct de vedere psihologic. Mai multe țări, printre care și Marea Britanie, iau în considerare adoptarea unei legislații care să protejeze utilizatorii de social media de daunele online.

Meta, care deține Facebook, s-a confruntat cu o analiză amănunțită în urma mărturiilor unor denunțători și a unor rapoarte de presă bazate pe scurgeri de informații care sugerau că propriile cercetări ale companiei au indicat un impact negativ asupra unor utilizatori.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aceste cercetări au avut în vedere doar Facebook, nu și celelalte platforme ale Meta, printre care se numără și Instagram. Profesorul Andrew Przybylski, de la OII, a declarat pentru BBC că studiul a încercat să răspundă la această întrebare: Pe măsură ce țările devin tot mai saturate de social media, cum arată bunăstarea populației lor?”.

El a spus: Se crede în mod obișnuit că acest lucru este un lucru rău pentru bunăstare, iar datele pe care le-am adunat și datele pe care le-am analizat nu au arătat că acesta este cazul”. Lucrările anterioare ale OII efectuate de profesorul Przybylski au constatat, de asemenea, o asociere redusă între utilizarea tehnologiei de către adolescenți și problemele de sănătate mintală.

Cercetătorii cer acces mai mare la datele firmelor de tehnologie

Pentru profesorul Przybylski, principala lecție politică a studiului a fost că cercetătorii trebuie să aibă acces la date mai bune de la firmele de tehnologie pentru a răspunde la întrebări despre efectul social media: Știți, avem o situație în care o mână de oameni strigă lupul, despre social media. Dar nu avem de fapt datele, nu avem materialele de care avem nevoie pentru a construi un detector de lupi”, a spus el.

Proiectul de lege britanic privind siguranța online (Online Safety Bill – OSB) se află în etapele finale ale parcursului său parlamentar pentru a deveni lege. Acesta este conceput pentru a proteja oamenii de prejudicii online. Profesorul Sonia Livingstone, de la London School of Economics, a avertizat că relevanța studiului pentru OSB este limitată.

Critica generală a autorilor – că anxietățile legate de timpul petrecut în fața ecranului nu sunt prea mult susținute de dovezi solide – este corectă. Cu toate acestea, studiul raportat aici este atât de general încât este de puțin folos pentru dezbaterile actuale de reglementare sau clinice”, a declarat ea pentru BBC.

Citește și: