• O scrisoare semnat de peste 1.000 de experți cere laboratoarelor de inteligență artificială să oprească imediat dezvoltarea, pentru cel puțin șase luni.
  • Scrisoarea, publicată miercuri, a coincis cu publicarea unui raport care estimează că 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi piedutedin cauza AI, la nivel global.
  • Poliția europeană Europol a avertizat cu privire la potențialul de utilizare abuzivă a sistemului pentru phishing, dezinformare și criminalitate informatică.

Elon Musk, directorul executiv al Twitter, și Steve Wozniak, cofondatorul Apple, se numără printre semnatarii celebri ai unei scrisori deschise care cere laboratoarelor de inteligență artificială să oprească imediat dezvoltarea, pentru cel puțin șase luni.

Scrisoarea, publicată miercuri, a coincis cu publicarea unui raport separat al Goldman Sachs, care estimează că 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă ar putea fi expuse la AI generativă la nivel global. Datorită exploziei de interes pentru AI provocată de modele precum ChatGPT și DALL-E, un generator de imagini, au fost ridicate și multe întrebări cu privire la etica și impactul noilor mijloace performante.

Chiar și Sam Altman, directorul general al OpenAI, creatorul ChatGPT, a tras de mai multe ori un semnal de alarmă cu privire la ascensiunea bruscă a IA, declarând recent că este posibil ca lumea să nu fie „atât de departe de instrumente de AI potențial înfricoșătoare”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce spun experții?

Răspunzând la acea avertizare la momentul respectiv, mai mulți experți în inteligență artificială au declarat pentru Euronews Next că trăim într-un „prezent distopic” datorită proliferării IA.
Sarah Myers West, director general al Institutului AI Now, a declarat că astăzi „în multe sensuri, deja ne aflăm în această situație”, sistemele de inteligență artificială exacerbând „modelele de inegalitate de lungă durată”, în special în domenii precum cererile de angajare și educația.

Avertizând că aceste dispozitive ar putea „inunda canalele de informare cu propagandă” sau ar putea lua „toate locurile de muncă”, făcând oamenii „inutili”, autorii se întreabă: „Ar trebui să riscăm pierderea controlului asupra propriei civilizații?”.

Ei solicită apoi o supraveghere, astfel încât aceste decizii să nu fie lăsate în mâinile liderilor tehnologici.

Aceștia estimează că IA ar putea prelua până la un sfert din toate lucrările actuale, ceea ce ar expune la automatizare echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

Citește și: