VIDEO. Franța a deschis prima gigafabrică de baterii pentru mașini electrice din Europa

Franța a inaugurat prima gigafabrică de producție de baterii pentru mașini electrice în Billy-Berclau, mai exact în nordul țării. Fabrica ACC este deținută de compania Automotive Cell printr-un parteneriat cu gigantul TotalEnergies, scrie Reuters.

Franța lucrează la încă 3 gigafabrici

Piața producției de baterii pentru mașini electrice este dominată de China, acest sector a crescut în ultimii ani, fiind o investiție importantă. În același timp au mai fost anunțate încă aproximativ 50 de proiecte de acest tip în ultimul an în Europa.

Franța și-a propus să producă 2 milioane de vehicule electrice până în 2030. Fabrica ACC poate să producă suficiente baterii pentru 500.000 de vehicule pe an.

Care sunt targeturile?

Se estimează că până în 2027 țara va produce suficiente baterii încât să le poată exporta în Europa. Cel mai mare risc al proiectului este prețul ridicat pentru energie. Investiția totală pentru gigafabrică a fost de 7 miliarde de euro, doar donațiile publice au fost de 1.2 miliarde de euro.Investiția a inclus și formarea unui centru de cercetare în Charente dar și planul de proiectare a altor două gigafabrici în Germania și Italia.

Noua gigafabrică ACC va începe producția de baterii de tip litiu-ion la sfârșitul acestui an cu o capacitate inițială de 13 gigawați oră (GWh), capacitate ce va fi ridicată până la estimativ 40 de gigawați pe oră (GWh). Deschiderea fabricii va pune la dispoziție aproximativ 2.000 de locuri de muncă, fapt ce va ajuta la creșterea economiei țării și implicit la dezvoltarea pe acest sector.

Citește și:

Exit mobile version