• Imaginile video arată momentul în care unul dintre cele mai mari telescoape din lume s-a prăbușit marți, la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.
  • A funcționat timp de 57 de ani, dar a fost închis la începutul acestui an, după ce inginerii au avertizat că structura era mult prea deteriorată.
  • În urma demolării, nu s-au raportat incidente.

Telescopul a fost construit la începutul anilor 1960, cu intenția de a studia partea superioară ionizată a atmosferei Pământului, ionosfera. Dar la scurt timp, a fost folosit ca un observator radio universal.

Observatorul a furnizat primele dovezi clare pentru un tip de obiect cunoscut sub numele de stea neutronică. De asemenea, a fost folosit pentru a identifica primul exemplu de pulsar binar (două stele de neutroni magnetizați care orbitează în jurul unui centru comun de masă), care i-a adus descoperitorilor Premiul Nobel pentru fizică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, a fost folosit pentru a asculta semnalele din viața inteligentă din alte părți ale cosmosului și pentru a urmări asteroizii din apropierea Pământului.

De-a lungul anilor, telescopul a apărut în filme, inclusiv GoldenEye, prima apariție pe ecrane a lui Pierce Brosnan ca James Bond în 1995 și drama științifico-fantastică Contact 1997, cu Jodie Foster și Matthew McConaughey.